A Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezete két évvel ezelőtt kezdett sokrétű értékfeltáró munkába. Ennek fő eredménye a térség látnivalóit, kézműves- és népművészeti hagyományait, figyelemre méltó emberi teljesítményeit felvonultató, folyamatosan bővülő adatbázis, amely az egyesület honlapján érhető el (www.dble.hu) strukturált formában.

A tervezési terület meglévő erőforrásainak, erősségeinek feltárása a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) megalkotásának és későbbi hatékony, eredményes megvalósításának képezte az alapját. A gazdag fotóanyaggal ellátott, olvasmányos és informatív adatbázis életre hívása és folyamatos építése ilyen módon a HVS tervezés során elvégzett helyzetelemzés és SWOT-analízis folytatásaként is felfogható. A „Dél-Borsod Értéktára” nevet viselő, hónapról-hónapra bővülő, hatosztatú gyűjtemény tartalmát tekintve azonban már jóval túlmutat egy felsorolás szintű értékleltáron: egyaránt szól a térséget úti célként választó turistának, az elkötelezett lokálpatriótának, és a térségben együttműködő partnereket kereső helyi szereplőknek.

A Dél-borsodi LEADER Egyesület honlapján a fejléc alatt találhatóak meg az egyes kategóriák fényképes ikonjai, amelyekre kattintva időrendi sorrendben jelennek meg az eddig feltöltött profilok linkjei. A hat témacsoport közül négy szorosabban kapcsolódik a vidékfejlesztéshez és a turisztikai ágazathoz. A természeti értékek és az épített örökség szerepeltetése a térségbe érkezők számára nyújt segítséget a természetjáró és örökségtúrák útvonalának megtervezésében. A kezdeményezés egyik jelentős eredménye, hogy a LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) területén tevékenykedő valamennyi kézműves, népművész és aktívan működő hagyományőrző csoport számára megnyitotta az utat a világhálón való megjelenésre, további két témacsoport pedig mintegy kuriózumként a különleges hobbik megszállottjainak és a térségben élő képzőművészeknek biztosít megjelenési felületet.

A LEADER HACS munkaszervezete helyszíni fotózással, interjúk készítésével és a bemutatkozó anyagok megírásával is igyekszik segíteni az értéktárban megjelenni szándékozó helyi szereplőket. Az alapvető cél, hogy az Egyesület által ingyenesen biztosított lehetőséggel minél többen tudjanak élni azok közül, akik valamilyen méltán figyelmet érdemlő, értékteremtő, hagyományőrző tevékenységet folytatnak Dél-Borsodban. Az adatbázis egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a beérkező javaslatok és megkeresések eredményeként tartalma folyamatosan bővül. Igény szerint lehetőség van akár újabb kategóriák létrehozására is, továbbá a már feltöltött profilok anyagainak kiegészítésére, aktualizálására.

A Dél-borsodi LEADER Egyesület honlapján további két adatbázis a térség falusi, vidéki szállásadói és helyi termék kategóriába tartozó élelmiszerek előállítói számára biztosít megjelenési felületet az értéktáréhoz hasonló felépítéssel. A LEADER HACS szándéka az, hogy a honlapon hangsúlyosan megjelenő, vidékfejlesztés szempontjából meghatározó jelentőségű három tartalmi pillér (1. Népművészet, kézművesség, népi hagyományok; 2. Falusi, vidéki szálláshelyek és kapcsolt szolgáltatások; 3. Helyi termék kategóriába tartozó élelmiszerek) a napi gyakorlatban egymást erősítve minél szorosabban összekapcsolódjon. A térségi szereplők közötti együttműködések erősödését a LEADER program pályázati rendszere is ösztönzi a megszerezhető többletpontszámokkal, az egyesület honlapján mindenki számára hozzáférhető tematikus adatbázisok pedig a kapcsolatfelvételt segítik elő hatékonyan. Az eddig elvégzett munka operatív szinten jelentkező eredménye többek között az, hogy a LEADER program által támogatott rendezvényeken immár gyakrabban megjelennek a térségben élő kézművesek és helyi élelmiszer előállítók. Hasonlóan örömteli, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló falusi szálláshelyek berendezése során egyre inkább hangsúlyt kap a térség népművészetének, hagyományainak bemutatása.

A LEADER HACS a tematikus adatbázisok folyamatos építése és karbantartása által egyre növekvő számú (jelenleg immár több mint 80) térségi szereplővel van élő kapcsolatban, ingyenesen nyújtva számukra igény szerinti szolgáltatást. A honlap és az azon elérhető tartalom népszerűsítse érdekében a Dél-Borsodi LEADER Egyesület idén harmadjára készíttetett szabvány méretű színes képeslapokat, melyeken a térség értékei, látnivalói mellett a weboldal címe jelenik meg. A munkaszervezet dolgozói ezeket különböző kiállításokon és vásárokon, szakmai konferenciákon, vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken és TOURINFORM irodákban terjesztik. Az egyesület a közösségi portálok adta lehetőségeket is igyekszik hatékonyan kihasználni a saját honlap, s ezen keresztül a helyi termékek, szálláshelyek, látnivalók népszerűsítése, bemutatása terén.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület

Cikk megosztása