Átadták Mezőfalva határában egy petpalack-feldolgozó üzemet, ahol műanyagflakonokból világszínvonalú granulátumot tudnak előállítani. A létesítmény az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósult meg. A fejlesztéssel 30 új munkahely jött létre.

Az első pályázatot 2010-ben adták be telephely-fejlesztésre. Végül több, technológia-fejlesztési pályázattal és két magánbefektető részvételével összességében 570 millió forintért készült el a gépsoraiban és szemléletében is hipermodern üzem, mondta el az avató ünnepségen Simon Lajos ügyvezető igazgató, feltaláló és ötletgazda.

Az átadón részt vett L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, valamint Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere. Balás-Piri László, a Regionális Fejlesztési Holding stratégiai igazgatója, a felügyelő bizottság elnöke, és Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója szintén jelen volt az eseményen.

Ez a fejlesztés innovációk sorozata mondta el Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének docense, mivel a beruházás három szempontból is figyelemreméltó. Simon Lajos ugyanis feltalálta a műanyagpalackok zsugorításának technikáját, majd ezt postán, a vállalkozás költségére elszállíthatják hozzájuk, végül pedig olyan minőségű granulátumot tudnak ebből előállítani, ami még a világ egyik legismertebb üdítőital-gyártójának sem sikerült. Az avatás résztvevői egyetértettek abban, hogy ez a fajta hulladék-újrahasznosító technológia kitörési pontot jelenthet a magyar gazdaságnak.

Az 1200 tonna kapacitású üzemben három termékcsalád előállítására épült ki a gyártókapacitás. A granulátum a műanyagipar alapanyaga, amelyből ezen kívül műanyag szalagot, kútcsöveket és vízszűrőket is készítenek.

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap, Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása