A Csertán Sándor Általános Iskola és Óvoda négy intézményegységében, két óvodában és két iskolában lezárult a „Referenciaintézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése” című projekt megvalósítása. A pályázat célja az volt, hogy a referenciaértékű működési és pedagógiai gyakorlattal rendelkező közoktatási intézmények felkészüljenek nevelési és oktatási gyakorlatuk továbbadására, elterjesztésére, megismertetésére, illetve ezzel segítsék más közoktatási intézmények fejlesztő tevékenységét. Emellett igyekeztek elérni, hogy a közoktatási intézmények körében alakuljon ki a referencia intézményi működéshez szükséges feltételrendszer, készüljenek fel az intézmények a hálózati együttműködések és partnerkapcsolatok kialakítására és továbbfejlesztésére PR-tevékenységekkel és a hatékony kommunikáció biztosítását szolgáló feladatokkal.

A referenciaintézményi szerepre való felkészüléshez szükséges fejlesztéseket az intézmény pedagógusaiból álló szakmai csapatok végezték, feladataik a működés belső szabályainak megalkotására, az eljárásrendek, szakmai dokumentumok kidolgozására, a „jó gyakorlat” átadására és e folyamat minőségbiztosítására terjedtek ki. Munkájukat külső szaktanácsadók segítették. Az intézmény vezetői és pedagógusai a megvalósításhoz szükséges kompetenciákat a számukra előírt kötelező továbbképzéseken sajátították el. Intézményegységenként két-két alkalommal (májusban és októberben) hospitációval egybekötött szakmai műhelyfoglalkozásokat tartottak a referenciaintézményi szolgáltatás potenciális igénybevevőinek.

Az iskolai intézményegységekre 3-3 millió forint, míg az óvodai intézményegységekre 2,4 millió forint támogatás érkezett. Ennek több mint negyedét fordíthatták olyan eszközök beszerzésére, amelyek igazolhatóan a referencia-intézményi szolgáltatás ellátásához szükségesek, így sikerült iskolai bútorokat, IKT- és fejlesztő eszközöket vásárolni. A projekt megvalósítói remélik, hogy az előminősítést követő sikeres projektmegvalósítással elnyerik a referenciaintézményi minősítést.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, zalatajkiado.hu

Cikk megosztása