„Pálinkás, jó reggelt!” - kezdte köszöntését Várfi András polgármester a IV. Gyomaendrődi Disznótoros és Böllérpálinka Verseny megnyitóján, a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület (GYÜSZ-TE) rendezvényén.

A fesztivált egy szálloda udvarán és két csarnokában rendezték meg, amelyen az erfurti szakácsolimpián kiemelkedően szerepelt Békés Megyei Culinary Team látványdisznótort tartott Ambrus György csapatkapitány vezetésével. A polgármester és a csapatkapitány is kiemelte, Gyomaendrőd három Tímárt adott az olimpiai csapatnak, Tímár Andrást, Albint és Attilát, és nekik is oroszlánrészük van abban, hogy a Békés megyei indulók közül mindenki érmes lett az olimpián.

Tímár Attila édesapjának, Jánosnak a vendége a disznótoros rendezvényen többek között Manfred Gartner volt, aki egykoron Németország atomügyi minisztere volt, valamint Gerhard Tamm, aki az erfurti szakácsolimpián sokat segített a magyar nemzeti válogatott gerincét adó Békés Megyei Culinary Team-nek.

„Kolbász és pörkölt nélkül nem magyarok a magyarok” – jelentette ki Ambrus György, hozzátéve, hogy a ezeknek az ételeknek mindig is elsőbbségük volt és lesz a magyar gasztronómiában, a hagyományőrzésben.

Várfi András kiemelte: Erzsébet, Katalin és András hozza a disznótorokat, és személy szerint szeretné, ha minél több udvarban lenne hízó, mivel így egész évre megteremthető egy család zsír- és húsigénye.

Pájer Sándor, a GYÜSZ-TE elnöke kiemelte, az újjáalakult egyesületüknek éppen az a célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a disznóvágási hagyományokat, és az idelátogatóknak is kellemes szórakozást nyújtsanak.

Forrás: Körösök Völgye Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása