A nagy hideg ellenére sokan vettek részt azon a közösségi rendezvényen Sóshartyánban, amelynek nem titkolt célja, a régmúlt hangulatának felidézése és a tradíciók újbóli megteremtése.

Egy disznóvágással igyekeztek ezt elérni, amely még évtizedekkel ezelőtt is a magyar hagyományok részét, a közösségi élet egyik egyediségét, igazi hungarikumát adta. Rotyogott a katlan, készült a finom tepertő, a szorgos kezek már a hurkának és a kolbásznak valót dolgozták fel. Vidám hangulatú, falusi disznótort tartottak, amelyből nem hiányozhatott a pár csipet magyaros fűszer és egy kupica erős pálinka sem.

Tóth Gabriella, a község polgármestere elmondta, hogy nem titkolt céljuk a régi hagyományok felelevenítése volt, hiszen annak idején Karácsony előtt minden háznál disznót vágtak. „Most egy 160 kilós pusit vágtunk le, ő lett az áldozat” – mondta nevetve a település vezetője.

Amíg a helyi képviselő-testület tagjai szorgoskodtak, addig a gyermekeket a fűtött helyiségben játszóház várta. Az önkormányzat a község minden tagját meleg teával, virslivel, és a „szerencsétlenül járt” sertésből elkészített finomságokkal várta. A közösen elfogyasztott étkezés után, este együtt gyújtották meg a község adventi koszorújának gyertyáját, majd a közös ima után, a falu karácsonyfája körül a helyi iskolások és óvodások, egy kis ünnepi műsorral kedveskedtek a település lakóinak.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása