Hosszú ideig Békéscsaba mezőgazdasági feldolgozóiparának zászlóshajója volt a konzervgyár, amelyet 1962-ben alapítottak. A gazdasági-pénzügyi körülmények megváltozásával és a keleti piacok leépülésével a cég aztán nehéz helyzetbe került. A rendszerváltást követő felszámolási eljárás és a többszöri tulajdonosváltások után a gyár 2003 januárja óta egy nemzetközi cégcsoport tagja.
„Ezt követően termékpalettánk letisztult, azóta az üzemnek két fő terméke van: a zöldborsó- és a csemegekukorica-konzerv, félkilós kiszerelésben” – jelentette ki Méhész András, az üzem igazgatója. „A gyárnak 70 fő az állandó létszáma, ugyanakkor kampányidőszakban mintegy 150 embert foglalkoztatunk szezonmunkára. Így összesen, a beszállítókkal együtt közel 500 család megélhetését biztosítjuk” – tette hozzá az igazgató.
Méhész András kiemelte: a gyár 5500–6000 hektáron termeltet zöldborsót és csemegekukoricát, 90 százalékban Békés megyében. Területeik teljes mértékben öntözöttek. A letisztított termékprofilt követően a gyárnak két fő célja, hogy a legjobb minőségben és a leghatékonyabban állítsa elő ezen két terméket. A tíz éven át tartó folyamatos fejlesztéseknek és a korszerű munkamódszereknek köszönhetően a szóban forgó üzemek elérték, hogy a csoporton belül a legköltséghatékonyabban gyártják termékeiket.
„Az utóbbi két évben rekordtermelés jellemzi a gyárat, rekordmennyiségek rekordidő alatt, kiváló minőségben – fejtette ki az igazgató. „Sokat jelent, hogy a feldolgozóipari múltnak köszönhetően magas a szaktudás, építhetünk az itteni élelmiszer-ipari termelési kultúrára. Üzemünk az egyik legkorszerűbb és legegyszerűbb csemegekukorica-előkészítővel rendelkezik, amelynek köszönhetően jelentősen egyszerűsödött gyártásunk, és üzemi környezetünk higiéniás szintje is. Az évente legyártott több mint 150 millió, félkilós doboz félkész állapotban kerül a raktárakba, majd a csomagolási igénynek megfelelően címkézve a különféle egységekbe. Jelenleg mintegy 50 fajta, különböző csomagolású késztermékünk van. Legfőbb kiszállítási irányunk Franciaország, amelyet félkész termékkel szolgálunk ki. Csomagolt termékek tekintetében Lengyelország, Oroszország és a régi tagállamok, valamint Németország a főbb kiszállítási irányvonalaink” – foglalta össze Méhész András.
A 2008-as beruházások keretében Magyarországon elsőként megépítették a szennyvíztisztító-telepüket, amely mára teljes mértékben megtisztítja az üzem szennyvizét, és biogázt állít elő. Ezzel a beruházással elérték, hogy a környezetükbe visszatáplált, tisztított víz közel azonos vagy jobb minőségű, mint amit a kútjaikból kinyernek. Tervezik, hogy a biogáz hasznosításának rendszerét hamarosan kiépítik, ez energiafogyasztásuk jelentős részét fedezni tudja.
Az idei év kiemelt fejlesztése az új, korszerű 5000 négyzetméteres raktárcsarnok, valamint a két ütemben megvalósuló steril berendezések cseréje. A raktárberuházás teljes költsége 1,4 millió euró volt. Az új épület és a korszerű hőkezelők segítségével jelentősen javul az üzemek versenyképessége és a gyártási színvonala is. Mindezzel együtt dolgozóik egy jól működő, motivált közösségé kovácsolódtak, a folyamatos kihívásoknak megfeleltek. A csapat célja a komplex vevői igények kielégítése, és a jövőben felmerülő újabb kihívásoknak való megfelelés. Méhész András szólt arról is, hogy a jövő év második felében egy hasonló volumenű beruházást hajtanak végre a mostani csarnok szomszédságában.

Forrás: Körösök Völgye Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása