„A Csabagyöngye Kulturális Központ a békéscsabaiaké, a Békés megyeieké, de szeretnénk, ha a régió lakossága is a magáénak érezné, a kisgyermekektől kezdve, a kamaszokon át egészen a szépkorúakig” – köszöntötte a megjelenteket Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere.
Koreck Ferenc a kivitelező képviseletében elmondta, a munkaterületet tavaly szeptember 6-án vették át, a régi falak bontását követően beépítettek egyebek mellett 250 tonna acélt, négyezer köbméter betont és megmozgattak 4500 köbméter földet. A központ teljes egészében akadálymentesített. Az épület korszerű fűtési-hűtési rendszere felhasználja a talajhőt, tartályokba gyűjtött esővízzel pedig a tetőkert növényzetét öntözik majd. Kiderült az is, hogy az alvállalkozók közel 80 százaléka Békés megyei volt.
Szente Béla, az intézmény igazgatója beszédében Stark Adolf korába tekintett vissza: a szőlőnemesítő Békéscsabára érkeztekor vajon gondolt-e arra, hogy az általa Csabára hozott magból szárba szökkent növény levele egyszer egy kulturális központ szimbóluma lesz? Hozzátette, január 22-től, a hivatalos átadást követően hatnapos programsorozattal várják az érdeklődőket.
Az igazgató szólt az épület helyiségeiről is. Eszerint a megújult egykori Ifiházban hangverseny- és előadótermet, klubtermet, éttermet, tánctermeket, kávézót, kiállítótermet, multimédiás stúdiót, tárgyalót és irodákat alakítottak ki. A fejlesztés után az épület a korábbi 2520-ról 6154 négyzetméterre bővült. A békéscsabai Agóra-programhoz az Európai Unió csaknem 1,8 milliárd forint támogatást nyújtott, az önerő 260 millió forint volt.
A új intézmény két főfeladatot lát majd el. Egyrészt központként, más közművelődési intézményekkel együttműködve, kulturális rendezvények színtere lesz. Másrészt területi tanácsadó szolgáltatást is ellát majd, és a környező kistérségek alapszolgáltatásainak növelésében segédkezik.

Forrás: Körösök Völgye Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása