A gősfai önkormányzat szeretné megőrizni a község büszkeségét, a közel 140 éves egykori iskolaépületet a jövő nemzedékeinek. Az épületben állandó helytörténeti gyűjtemény, kiállítás várja a látogatókat. A közelmúltban pályáztak a LEADER programban a tető teljes felújítására, amelyre 4,4 millió forintot nyertek. A kivitelezést szeptember végén kezdték el, a kész épületet október 30-án adták át.

„Szeretnénk a külső vakolatot is rendbe tetetni, hogy a faluközpontban egy szép épületünk legyen. Bent a látogatókat gazdag kiállítás várja, amelyhez a tárgyakat a falubeliek adományozták. Régi konyha, szoba, kenderfeldolgozó eszközök, borászati kellékek egyaránt találhatók itt. Továbbra is várjuk a felajánlásokat, régi berendezési tárgyakat” – osztotta meg elképzeléseit Farkas Tiborné, Gősfa polgármestere.

A település egy pihenőpark kialakítására is belevágott, a fejlesztésnek önerőből, társadalmi munkában álltak neki. Munkájukat segíti, hogy az iskolaépület tetőcseréjének bontásából fel tudják használni az ép cserepet és tetőfát, valamint egy akácos kitermeléséből is várható faanyag. „Az önkormányzatnak nyolcezer négyzetméter saját területe van, szép helyek találhatók a hegyen is. Szeretnénk oda egy esőbeállót és egy kemencét építeni, hogy a családok tudjanak hol összejönni, sütögetni, főzőcskézni” – egészítette ki a településvezető.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, www.zalatajkiado.hu

Cikk megosztása