A november 22-ei konferenciát Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte a szakmai szervezetek jelentőségét, amelyek képesek arra, hogy válaszoljanak napjaink kihívásaira, meghatározzák az új igényekhez alkalmazkodás módszereit.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára előadásban a közművelődési intézményeket érintő változásokat mutatta be különös tekintettel a 2013-as forrásmegosztásokra. Kitért arra is, hogy ezek a változások milyen intézményi változásokat jelentenek megyei és települési szinten.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese és Karvalcsi László, a Szegedi Tudományegyetem docense is a könyvtárak társadalmi hasznáról tartott előadást. Csépe Valéria kiemelte, hogy míg a könyvtár hagyományosan a tudást és a kultúrát szolgálta, addig mára az oktatás és a kutatás került előtérbe. Úgy vélte, olyan könyvtárak kialakítása szükséges, amelyek egyben szolgálják a tudást, az oktatást és a kultúrát is.

Karvalcsi László a tudás világának megváltozott mintázatáról tartotta előadását, amelyen az új információ és tudás ökoszisztéma rendszerét mutatta be.

Ramháb Mária, az IKSZ alelnöke kiemelte, hogy az elhangzottakkal ellentétben vannak olyan települések, ahol nem a digitális fejlesztések a legszükségesebbek, mivel a lakosok nem rendelkeznek olyan tudással, ami ezekhez az eszközökhöz szükséges. Így számukra még mindig az írott tudás, információ elérése a fontos, és ha mindezt nem kapják meg, elvesszük tőlük azt a lehetőséget, hogy tudásuk bővüljön, nyitottabbá váljanak a világ felé.

Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese - az intézet bemutatása mellett - a közgyűjtemények megújítása és a vidékfejlesztés közti kapcsolatot emelte ki. Rámutatott, hogy a könyvtárak a vidékfejlesztés számára új teret biztosíthatnak, a Bács-Kiskun megyei Katona József Könyvtár programját bemutatva erre pozitív példaként.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása