A Ruppert család közel harminc éve tart lovakat a Baranya megyei Babarcszőlősön. A lovagoltatni eddig csak szezonálisan, főként nyáron tudtak. Ezen a problémán segíthet az a beruházás, amellyel egy falazott szerkezetű, cserépfedeles, szabványos méretű lovardát építettek.

Ehhez kapcsolódóan egy látogatóteret is létrehoztak, ahonnan látni lehet a lovardai munkát és ahol a szülők, kísérők kényelmesen várakozhatnak. Ennek a térnek egyéb funkciót is szántak, hiszen alkalmas különféle rendezvények, közösségi programok lebonyolítására, kézműves foglalkozásokra, esetleg játszóházakra is.

A helység mellett egy tantermet is kialakítottak, ahol elméleti oktatást szerveznek majd. A tanterem létjogosultságát a kisdéri erdei iskolával kötött együttműködési megállapodás adja, amely szerint iskolai csoportoknak egész napos programokat tartanak, illetve az az elképzelés, hogy a környék iskoláival felveszik a kapcsolatot, és iskolákban is folytatják a képzéseket. Az épület kialakítása során az akadálymentesítésre is figyeltek, így mozgássérültek lovagoltatására is lesz lehetőség. A melegvíz-ellátást a környezetkímélő és költséghatékony napelemes megoldás segíti, a fűtést pedig fatüzeléses kandallóval oldották meg.

Az új fedeles lovarda kialakítását az tette lehetővé, hogy Ruppert Annamária 2009-ben több mint 36 millió forintnyi, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott pályázati támogatást nyert el. Az így megvalósult fejlesztéssel a vállalkozás megerősödött, szolgáltatásainak köre bővült, a minősége pedig nőtt, sőt javult a lóállományt biztosító kapacitások kihasználtsága is. A vállalkozás ezáltal a térség lovas turizmusának központjává válhat, így felvésve a rendkívül csendes, aprócska Babarcszőlőst a régió lovas turisztikai térképére.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

Cikk megosztása