A MFTP célja a vidéki turizmus és a fenntartható vidékfejlesztés kapcsolatának erősítése, a szakterületen zajló stratégiai tervezések összehangolása, a szakemberek aktív és folyamatos párbeszédének és együttműködésének támogatása. A Programiroda ezen cél érdekében szervezi a szakmai fórumsorozatot, amelynek második találkozóját 2012. december 6-án tartották a NAKVI székhelyén. A találkozó aktuális témája az ökoturizmus volt, ennek megfelelően a résztvevők az ezen a területen aktív állami intézmények és civil szervezetek, hálózatok és vállalkozások képviselői voltak.

A fórumot Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója nyitotta meg. Köszöntő szavai után Budai Krisztina, a MFTP vezetője mutatta be a NAKVI szervezeti felépítését és a Programiroda feladatait, majd Tar Gyula, a NAKVI osztályvezetője ismertette a 2014-20-as vidékfejlesztési tervezés folyamatát.

A magyarországi ökoturizmus helyzetét, a hazai nemzeti parkok ökoturizmusban vállalat szerepét és tevékenységét Kiss Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Tájvédelmi és Ökoturisztikai Osztályának vezetője foglalta össze.

A fórum programjában rögzített előadások után a meghívott szakemberek, és a képviselt szervezetek bemutatkozása következett.

Az elsőként felszólaló Kovács-Asztalos Noémi, mint a Bejárható Magyarország Keretprogram (BMP) vezetője kiemelte a szakmai fórumok fontosságát, hiszen a BMP megvalósulása elképzelhetetlen a széles körű szakmai összefogás és kommunikáció nélkül.

Berki Zoltán térképész, a Börzsöny Ökoturisztikai Régió – összefogás kezdeményezője kiemelte a BMP-ben is célul kitűzött ifjúsági képzések és a természetjárás szeretetére- nevelés fontosságát. Megemlítette, hogy méltatlanul kevéssé támogatott a turisztikai célú közösségi közlekedés, és ezt a börzsönyi kisvasutak példáján keresztül konkrétan is kifejtette.

Hankó Gergely, az ÖkoPack Nonprofit Kft marketing vezetője a gömörszőlősi „Paraszt Wellness”-t mutatta be. A három éve futó program során minden hónapban egyszer egy hosszú hétvégét töltenek el önkéntesek Gömörszőlősön, és az aktuális munkákban segítenek a helyieknek.

A Natúrparkok Országos Szövetségét Básthy Béla alelnök, Kőszeg város alpolgármestere képviselte. Elmondta, hogy a Natúrparkok az integrált vidékfejlesztés helyszínei Magyarországon, hiszen minden, a területükön induló vidékfejlesztési, tájvédelmi és ökoturisztikai kezdeményezést támogatnak, és lehetőségeik szerint össze is kívánnak fogni.

A fórumon szóba került még a további zöldutak szervezése és a Balaton egységes fejlesztésének ügye is. A találkozón számos érdekes és értékes tapasztalat hangzott el – a fórum tanulságait és az értékes új információkat Tar Gyula foglalta össze, és biztatta a résztvevőket a párbeszéd folytatására. A fórumsorozat januárban, az aktív turizmus témájával folytatódik.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása