A regionális tanácskozáson az észak-magyarországi LEADER Helyi Akciócsoportok, abaúji civil szervezetek, valamint Szlovákiából meghívott, Kassa környéki HACS-ok tagjai képviseltették magukat.
Az Abaúj LEADER Egyesület által szervezett program részeként az encsi Városi Galériában Bratu László, a település polgármestere nyitotta meg az Abaúj LEADER Egyesület gyűjtőmunkája segítségével megvalósított „Abaúji mesterségek tradicionális eszközei” című kiállítást, amelyet egy éven át tekinthetnek meg az érdeklődők.
A szakmai konferencia résztvevőit a Művelődési Ház nagytermében Füzesséri József, az Abaúj LEADER Egyesület elnöke köszöntötte.
Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese előadásában kiemelte a HACS-ok és a helyi civil szerveztek együttműködésének fontosságát. Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a helyi fejlesztést, ami kulcspillére az Európai Unió 2014-2020 közötti integrált területfejlesztési politikájának. Ismertette a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységét, valamint a hálózat által támogatott civil kezdeményezéseket és projekteket.
Bereczki Béla, a FÉSZAK közösség vezetője előadásában a tizenegy észak-abaúji településen, a közösségfejlesztés területén elért eredményekről számolt be. Beszélt a civilek elhivatottságáról, a közösség építés sikereiről és buktatóiról. Az elhivatottságon túl a kedv és törődés fogalmak hétköznapi értelemben vett jelentőségét emelte ki.
Varga Péter, az Abaúj LEADER Egyesület munkaszervezetének vezetője a közösségi irányítású helyi fejlesztés szükségességéről és újszerűségéről szólt. Kiemelte, hogy a többségi akarat jelentősen képes befolyásolni a helyi fejlesztési stratégia irányait. A civil szerepvállalás egyrészről társadalmi kontrollt jelent, másrészről az általa megvalósított fejlesztések a helyi közösség céljait szolgálják.
Sándor Róbert, az Abaúji Civil Együttműködési Fórum elnöke a falusi lét biztonságának érdekében szerveződött civil kezdeményezésekről beszámolva kiemelte, hogy a magyarországi civil szerveződések sokszínűek, és nemcsak a világban, de Abaújban is a gazdasági és az állami szféra melletti harmadik szektort képviselik. A vidéki életben elsősorban az alulról szerveződő és egy adott társadalmi csoport céljait megfogalmazó, identitástudatot erősítő szervezet képes arra, hogy javítsa a településen élők komfort- és biztonságérzetét.
Gulyásné Kerekes Rita, a Szikszó Városért Alapítvány elnöke, a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének egyetemi docense előadásában ismertette, hogy alapítványuk milyen eredményeket ért el Szikszón. Kiemelte, hogy korosztálytól függetlenül tudnak önkénteseket a város fejlődése érdekében tevékenységre bírni, és ennek eredményei javítják az településen lakók életminőségét. Elmondta, hogy valamennyi eredményről számot kell adni nemcsak helyi, hanem legalább regionális szinten is.
A szakmai konferencia részeként rendhagyó műhelybeszélgetést tartottak „Elmondom, mert számít!” címmel, amely a 2014-2020 közötti tervezési időszak lényeges kérdéseiről szólt. A szervezők célja az volt, hogy megismerjék, melyek azok a fontos témák, fogalmak, kifejezések, amelyek a civil szervezeteket foglalkoztatják.
Emellett felvetették a közösségfejlesztés, a befogadás-elfogadás, a kommunikáció és a párbeszéd fontosságát is.
A program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása