A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony Egyesület mintegy 5,4 millió forintnyi, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott LEADER támogatást nyert el.

A 200 éves Szent Orbán kápolna Adony számára komoly kulturális és történelmi értéket képvisel. A terület az adottságait kihasználva alkalmas arra, hogy a térség egyik kiemelkedő turisztikai látványossága legyen a kápolnával, a támfalról táruló kilátással a Szőlőhegyre, valamint a közel 1000-1200 borospincére és présházra, ami a maga nemében egyedülálló nem csak kistérségi, de országos szinten is.

A pályázat segítségével megépült a kápolnához vezető lépcső és az azt körülvevő támfal, így a jövőben megrendezett események megfelelő, biztonságos, idilli környezetben valósulhatnak meg. Ilyen a hagyományos Szent Orbán nap, az Új Bor ünnepe - Hálaadás, a kistérségi borversenyek vagy a megyei borász-halász-vadász találkozó. A beruházásnak köszönhetően a településre érkező testvérvárosi delegáció tagjai is egy szépen rendezett, igényesen kialakított térség képét viheti haza emlékeibe.

A további tervek között szerepel, hogy a projekt tárgyát képező támfalon a helyi amatőr festők által készített alkotások mutassák majd be a szőlő termelés és a borkészítés egyes fázisait. A fentiekkel megteremthető egy olyan természeti látnivaló, amely élhetőbbé, vonzóbbá teszi a várost, és jobb közérzetet, életkörülményeket biztosít a lakosoknak.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása