A mintegy 5,6 millió euró beruházási értékű, európai uniós és nemzeti forrásból megépült kerékpárút Fehérgyarmatot és Szatmárnémetit köti össze. Az összesen 49 kilométer hosszú, magyar és román közös projekt eredményeként megépített út a Szamos folyó jobb és bal parti töltéskoronáján halad, és a két ország területén összesen 20 települést érint.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke avató beszédében kiemelte, hogy a kerékpárút elkészültével megkezdődött a trianoni határ lebontása, hiszen ez az út összeköt magyart a magyarral, magyart a románnal, s ezzel is izmosodhat a nemzet. A házelnök kifejezte reményét, hogy a beruházás jelentősen hozzájárul a térség, illetve annak rejtett kincseinek szélesebb körű megismertetéséhez. Ez új lendületet adhat a helyieknek, új munkahelyeket teremthet és elősegíti a helyben boldogulás feltételeinek megteremtését – fogalmazott Kövér László.

Coica Dorel, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy szeretné mihamarabb ezen a töltésen biciklizve felkeresni magyarországi rokonait, ismerőseit. Ezért arra kérte Kövér Lászlót, hogy segítsen Románia schengeni egyezményhez történő mielőbbi csatlakozásában.

Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, akkor lesz igazán készen a mű, ha Szamárnémetitől Nagyszőllősig (Kárpátalja) lehet majd tekerni megállás nélkül.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként megvalósuló, HUROVELO – Szamos mentén vízen és két keréken elnevezésű beruházás - a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Szatmárnémeti önkormányzatának partnerségében valósult meg. A projekt eredményeként a Szamos töltésén három méter szélességben aszfaltozott út épült meg, amely lakossági és turisztikai igények mellett az árvízvédelmi feladatokat is ellátja.

Forrás: Szatmár Leader Egyesület, szon.hu, kerekpar.mandiner.hu

Cikk megosztása