A tarjáni temető jellemzően a 19. században használt része az ezredfordulóra az egyéni gondozás hiányában kezelhetetlenné, ápolhatatlanná vált. A temető gondnoki feladatait jelenleg a Polgármesteri Hivatal vállalja fel, ezért a Tarjáni Plébánia a terület gondozásának megoldhatósága, a kultúrtörténeti értékeket képviselő sírkeresztek megőrzése érdekében 2008-ban megkezdte a több lépcsőben kialakítandó, elhagyott temetőrész rendezését. Ezért nyújtott be az önkormányzat 2011-ben pályázatot a LEADER „Vércse kincse értékek megőrzése” jogcímre, amelyre ez év tavaszán megkapták a támogatási határozatot.
A megvalósult projekttel a templom kapujától a sírokig térburkolat készült, elhelyeztek 92 keresztet, amelyek a svábok betelepülésének irányába mutatnak, valamint öt pihenőpadot is kihelyeztek. A megújult sírkertben az elhelyezett sírkövek, az értékes kultúrtörténeti relikviák megóvása volt a cél, amelyek az adott korszak helyi nemzetiségi, hitéleti és kőfaragó- ipartörténeti sajátosságainak egyedi emlékeit őrzik.
Az ünnepélyes átadást november elsején, Mindenszentek ünnepén tartották meg, ahol Marx Ernő polgármester és Árendás Tamás plébániai elnök szavai után Szabó Zoltán atya megáldotta a sírkertet.
Olyan, a közérdeklődés számára is bemutatásra alkalmas emlékhely alakult ki, amely Tarján község egyéb látnivalóinak sorába is beilleszthető, amivel példaszerűen valósult meg a múlt, a helyi nemzetiségi gyökerek értékeinek megóvása, s amely egyúttal támogatja a további nemzedékek identitásának megőrzését, erősítését.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása