Dusek László a Tápió-vidék kutatója, a nagykátai kistérséget bemutató Kincsem-túra szervezője. Számos könyve közül A Tápió-mente című műve egyetlen, a kistérséget magáénak érző olvasóember polcáról sem hiányozhat. A tanár úr november 9-én híres játékszenvedélyét is az olvasók elé tárta, ugyanis akkor mutatták be új könyvét, a Tesztek könyve 2-t a tápiószentmártoni könyvtárban. Emellett nagy sikerrel rendezték meg a Tápió-menti Kvízfesztivált, amely helyi vállalkozói segítséggel, és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER támogatásával valósult meg.

A Kvízfesztivál jelszava, „Játszva tanulni – tanulva játszani” frappánsan kifejezte a kívánt célt: visszaadni a műveltségnek járó elismerést és megbecsülést. Természetesen a világot megismerni vágyó kicsiknél a leghatékonyabb ez a munka, akik nyiladozó értelmükkel gátló megrögzöttségektől mentesen fogadják be a világ információözönét.

A Kvízfesztivál két játékvezetője és szerkesztője, Dusek László és a televíziós szerepléséből országszerte ismert M. Nagy József kiváló ötlettel nyújtott vezérfonalat az ismeretlabirintusban. A redezők tények, az adatok és a hétköznapi élet összefüggéseit, a Tápió-vidék értékeit, a tudományokat, a történelmet, az irodalmat, anyanyelvünk páratlan gazdagságát, játékosságát ismertették, szerettették meg. Mindezt ráadásul nem akármilyen módon, egy nyomógombos készülék segítségével, furfangosan és sportos gyorsasággal versenyeztetve a benevezett gyermekcsapatokat. Egy adott kérdésre válaszolni kívánó nebuló a búra nagyságú nyomógomb lenyomásával jelezte szándékát, s ha elég gyors volt, gombja fényre gyúlt. Ha jól válaszolt, jutalomponttal gazdagodott. Ellenkező esetben pontot veszített, ám ekkor a második leggyorsabb diák előtt állt a pontszerzés ígéretes lehetősége, és így tovább. Egyszóval verseny volt ez a javából!

Az éppen soron levő és egyre izgatottabb versenyzőkért sokan szurkoltak, ugyanakkor a játékosok által meg nem fejtett rejtvények megoldása már a közönségre várt. A játékvezetők ügyesen és hatásosan bevontak mindenkit az élménybe, s közben kitörölhetetlen tanulsággá ért, hogy „a tudás öröm”.
A rendezvénysorozat sikeresen elérte célját, a térség tanulói számára versenyzési lehetőséget biztosított, tudásszintjüket emelte, a gyerekek nyilvános szereplését pedig úgy biztosította, hogy a Tápió-mente kistérség természeti és kulturális értékeit jól megismerhették. Az egészséges, korrekt versenyszellem, valamint a sikerek és a kudarcok élményeinek lelki feldolgozása szempontjából ez a játék személyiség- és csapatépítő is volt egyben. A Kvízfesztivált már az előkészítése idején is szívesen támogatták a helyi vállalkozók, akik bíztak annak sikerében.
A Tápió-menti Kvízfesztivál megmutatta, hogy létezik sikeres út az ifjúság megnyerésére, kiváltképp akkor, ha teret adunk azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek ilyen és ehhez hasonló, színvonalas szabadidős programokat ígérnek.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása