A megbeszélésen és az azt követő sajtótájékoztatón részt vett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is. Napirenden szerepelt a szervezet egyéves tevékenységének értékelése, a Szakmai Szaktanácsadási Központ pályázatra beérkezett anyagok elbírálása, a szakmai etikai kódex elfogadása, valamint külön témaként tájékoztatót hallhattunk az Európai Unió 2014–2020 közötti pénzügyi ciklusának hazai tervezési folyamatáról.
Jávor András, az OSZB elnökének megnyitója után Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, az OSZB társelnöke értékelte a szervezet idei munkáját. Erre az évre tevékenységük élénkítését kapták feladatul, amit sikerült is megvalósítani. Mint az elnökségi ülésen elhangzott, idén mérföldes léptekkel haladtak előre, s céljuk, hogy ezt folytassák, folyamatossá tegyék. Igény mutatkozik a területi szaktanácsadási központ elnyerésére, amiben úgy látszik, hogy mind többen látnak fantáziát. A kreditrendszer bevezetése az éves képzésben szükséges, a megújításhoz ez nélkülözhetetlen.
A Közös Agrárpolitikához tartozó egyes támogatási rendszerek működését segítő mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló rendelet alapján 2011. december 7-én létrehozott Országos Szaktanácsadási Bizottság a NAKVI keretén belül az Országos Szaktanácsadási Központtal közösen négy ülést tartott 2012-ben. Az OSZK-nál regisztrált szaktanácsadók részére két országos értekezletet szerveztek, az egyiket februárban, a másikat szeptemberben, a Bábolnai Gazdanapokon. A szaktanácsadók továbbképzéséhez az idén negyven rendezvényen való részvételt számítottak be vagy fogadtak el. Ezek között szerepeltek szakkiállítások, konferenciák, fajtabemutatók, agrárkamarai rendezvények, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének támogatásával megvalósított események.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) intézkedéseiből támogatást igénylők adminisztrációs terheinek csökkentésére vonatkozó kormányzati szándékkal összhangban a legfontosabb intézkedés, hogy 2013-ban a szaktanácsadási szolgáltatást igénybe vevő gazdák egyesített támogatási és kifizetési kérelem benyújtására lesznek jogosultak. A szaktanácsadási szolgáltatás lezárása után elektronikus úton tudják beadni a kérelmeiket, nem kell külön támogatási, majd kifizetési kérelmet benyújtaniuk, tehát a rendszert egyszerűsítették.
A támogatás adminisztrációs rendszerének változásával párhuzamosan a Vidékfejlesztési Minisztérium, mint irányító hatóság, az idén újból meghirdette a Területi Szaktanácsadási Központ cím elnyerésének lehetőségét. Ez azért lényeges, mert a TSZK-k az EMVA társfinanszírozásával tudnak szolgáltatásokat nyújtani a gazdák részére. Idén tizenöt szakmai szaktanácsadási központ működött az Országos Szaktanácsadási Bizottság támogatásával, térítésmentes szakmai tanácsadást nyújtva az agrár-szaktanácsadók, valamint a gazdák számára. Ezt a pályázatot most lehet megújítani és a címet további három évre elnyerni.
Az agrár-szaktanácsadói engedélyt szerzettek éves továbbképzésének rendszere ugyancsak megújul. A szaktanácsadók képzése két részre osztódik. Az egyik a NAKVI által rendszerbe szervezett e-learning, míg a másik egy gyakorlati rész, amely előírja a szakmai rendezvények és konferenciák látogatását. Jövő év januárjától minden ilyen rendezvény meghatározott pontértékkel bír a szaktanácsadói továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez. Az agrár-szaktanácsadói tevékenység engedélyezése alapvizsga-köteles, amit eddig még nem szerveztek meg, ennek pótlására 2012 novemberétől nyílik lehetőség. Az országban működő hét regionális szaktanácsadási központ közreműködésével mintegy 600 fő kötelező képzésére nyílik lehetőség.
Eddig hiányzott a szaktanácsadók számára iránymutatásul szolgáló Szakmai Etikai Kódex. Ezt az Országos Szaktanácsadási Központ elkészítette, és november 21-i ülésén az elnökség elfogadta. Az Országos Szaktanácsadási Bizottság javaslatot fogalmazott meg a Vidékfejlesztési Minisztérium számára a kötelező szaktanácsadói felelősségbiztosítás bevezetéséről, mert munkájuk eredményességének ez az egyik legfontosabb záloga.
Az év közepén zárult le a Szaktanácsadási Tartalomszolgáltatási Információs Rendszer (SZTIR) fejlesztése. A rendszernek elsődleges célja, hogy az EMVA-társfinanszírozású jogcímek nyomon követéséhez és monitoringjához szükséges információkat előállítsák, valamint azért, hogy kimutatásokat, lekérdezéseket és jelentéseket lehessen létrehozni a segítségével. A szoftveres megoldás a jogcím megvalósításához szükséges specifikus modulokat is tartalmazza, ami nagy mértékben növeli a szolgáltatás hatékonyságát. Ez a rendszer volt az alapja a támogatási pályázatokhoz kapcsolódó gazdanet.eu portál tartalomszolgáltatási funkcióinak is.
Az Országos Szaktanácsadási Központ heti hírlevelet is indított – együttműködésben a Magyar Agrárkamarával –, ami a szaktanácsadók eredményes tájékoztatását szolgálja. Idén több mint 17 ezer ügyfél összesen 42 ezer szerződést kötött szaktanácsadásra. Ezek között a növényvédelmi célú szakmai segítségnyújtás a leggyakoribb.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Cikk megosztása