A libahajtással ért tetőpontjára az idén is a szennai Márton-napi vigasság, amit a skanzen szárnyas-kvartettjének kivételével ezúttal is mindenki nagyon várt.

A mintegy másfélszáz vendég közül a hatvan gyermek legnagyobb örömére a libák megmutatták, hogy nemcsak egy tepsi zsíron, hanem a réten is meg lehet őket futtatni. Ez utóbbi nagyobb túlélési eséllyel kecsegtetett, ami elsősorban a látogatók számára örvendetes, hiszen a szabadtéri néprajzi gyűjteményben a birkák és a tyúkok-kakasok mellett elsősorban az – élő – libák bírnak vonzerővel a nem-Márton-napokon is.

A vigasság a szennai „högyön” kezdődött, ahol zsíroskenyér, tea és forraltbor várta a túrázókat, míg a skanzenben libaszárnytő-kóstoló és Rózsi néni helyi termelői bora került az asztalra. A kulturális élményt a Zselic együttes műsora és táncháza szolgáltatta. A lovaskocsis falunézéssel és a kézműves játszóházzal tarkított nap kitartó közönsége estig élvezte az őszutót Szennán.

Márton-napkor lampionok fénye világította be az utcát Somogy megye nyugati részén, a Marcali-hát lejtőjénél fekvő Somogysámsonban. A felvonulók a faluba belovagló Szent Márton mögött sorakoztak fel. A Márton-napi programokat 16 éve Incze Lászlóné és Wolfgang Boetcher evangélikus lelkész indította útjára. Az iskola pedagógusai is felkarolták az ötletet, így a Bernáth Aurél Általános Művelődési Központ munkatervének is része a rendezvény.

Incze Lászlóné szervező elmondta: a programsorozat a diákok szereplésével kezdődött, akik felelevenítették Szent Márton legendáját és a Márton-napi magyar népszokásokat. Ezután gyújtották meg a lampionokat és vonultak az utcára. A menet a templomnál ért véget, ahol Göndics János plébános a somogysámsoni borosgazdák felsorakoztatott termésére kért áldást. A borszentelés után a szervezők a felnőtteket és a boros gazdákat Márton-napi lúdpecsenyés vacsorával fogadták a Faluházban: négy hízott libát fosztottak meg tollától és puhítottak omlósra. Mivel Márton az újbor bírája is – ugyanis ilyenkor már iható az idei év hegyleve – a már kiforrott idei nedűvel koccintottak a vendégek.

Tóti beköszöntő pálinka, libaleves, ludaskása és a helyi asszonyok nagy szakértelemmel nyújtott és ropogósra sütött diós-mákos kelt rétese finom borok kíséretében: ez volt a külső-somogyi dombok közt megbúvó Lengyeltótiban rendezett Márton-nap gasztronómiai csúcspontja.

Peitlerné Takács Évától, a lengyeltóti művelődési ház igazgatója elárulta: 150 teríték került a vendégasztalra. A szőlőhöz kötődő ünnepségsorozat részeként a hegyközség, a művelődési ház és az önkormányzat Márton-napi libalakomát rendezett közösen. A lakoma fűszerezéseként a Kincsem óvoda, valamint az Ördöngös Néptáncegyüttes adott ízelítőt a hagyományokból.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása