A korábban megjelent, a térség népzenei kultúráját feldolgozó lemezekhez hasonlóan LEADER támogatással elkészült több mint 70 perces hanganyagból álló kiadvány énekese Tóalmáson született, életének minden fontosabb mozzanata itt történt, ám a sors a II. világháború után Budapestre sodorta. Énekeiben, dalaiban, szívében Tóalmás iránt érzett szeretete, a hazavágyódás, a szülőfalu mindig megjelenik.
A 90. életévét is betöltő Szekeres Józsefné Tóth Erzsébetnek köszönhetően Tóalmásnak olyan páratlan népdalos értéke őrződött meg, amilyennel az egész Tápió-mentén – sajnos – semelyik más települése sem büszkélkedhet. Közel 600 népdalt énekelt fel, amelyből majdnem 200 dalt 1974-ben Manga János és Borsai Ilona rögzített, a többit pedig maga Erzsi néni vette fel saját szalagos magnójával.
Ezeknek a népdaloknak a felhasználásával készült el a kiadvány, amelyen megszólal Erzsi néni hangja az 1974-es felvételekből, illetve Terék József legutolsó saját gyűjtéséből, amelyet 2012. szeptemberében készített a Fonó Budai Zeneházban Glaser Péter hangmérnökkel - csakúgy, mint magát a CD felvételt. A lemezen közreműködnek Terék József és barátai, akik minden második összeállítást muzsikálják a 19 felvételből álló hanghordozón (ezek szintén Erzsi néni által felénekelt helyi népdalok, summás dalok, balladák).
A Tápió-mentének a Zenetudományi Intézet által is ismert és közkedvelt énekese szerencsére jó egészségnek örvend.
2012. december 16-án vasárnap 16 órai kezdettel minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a tóalmási Művelődési Házban tartandó lemezbemutató koncertre. A koncert - csakúgy, mint a többi eddig megjelent lemeznél - egyszeri és megismételhetetlen lesz.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása