A fejlesztés révén a helyiek is sokat tehetnek a környezet védelméért, megóvásáért, és például a külső-somogyi Mosdós község lakói közül is sokan úgy gondolják, hogy apró lépések sorozatával fontos környezetvédelmi célokat lehet megvalósítani. Fiatalok és idősebbek is bekapcsolódtak a településen szervezett környezettudatos szemléletformáló előadásokba. Számos szakember szintén hangoztatja, hogy a tudatformálás és a felvilágosítás szerves része a „zöld programoknak”. Milyen módon óvjuk környezetünket? Hogyan tehetjük élhetőbbé saját településünket? Ilyen kérdéseket vettek sorra a rendezvényeken. Seregnyi ötlet és viszonylag könnyen kivitelezhető lehetőség áll rendelkezésre.

Mosdóson központi forrásból valósították meg a fejlesztési elképzeléseket: összesen 150 komposztálóládát kaptak ingyen a lakosok. „Az edények szétosztása a nagy érdeklődésnek köszönhetően hamar megtörtént” – nyilatkozta Keresztes József, a település polgármestere, hozzátéve, hogy a pályázatban résztvevők előadásokon hallhattak a pályázatról az ezzel járó kötelezettségekről, a komposztálás lényegéről és a gyakorlati folyamatáról.

A komposzt a családi házak kertjeit, növényeit, zöldfelületeit látja el természetes tápanyaggal, csökkentve a műtrágya-, s ezzel a vegyi anyag felhasználását. Az ezzel kapcsolatos előadáson, gyakorlati bemutatón számos praktikus információt hallhattak a helyiek. A program szervezői közölték: még az idősebb korosztályt is meglepte, hogy a háztartási hulladék milyen nagy része komposztálható, s hasznosítható. A pályázat céljaira utalva jelezték: a település azt kívánja elérni, hogy a lakosokkal megismertessék a komposztálást, amellyel nagymértékben hozzájárulhatnak a saját és közvetlen környezetük épségben tartásához, tisztaságához, valamint közvetlenül szolgálják vele a környezet védelmét.

A község vezetését elégedettséggel tölti el, hogy az európai uniós fejlesztés révén előrelépést tehettek a környezetük védelme, megóvása érdekében. Keresztes József abban bízik, hogy a pályázat elindítása óta, s az elkövetkező időkben is sokan használják majd a komposztálóedényeket, és élvezhetik előnyeit. Ezzel is példát mutatnak a következő generációnak a környezet tudatosabb életre és a fenntartható fejlődésre.”

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása