Dunaszentgyörgyön régóta gondot okozott a vezetékes ivóvíz minősége. A település vízműve által szolgáltatott ivóvíz minősége az arzén- és vastartalom tekintetében nem felelt meg a hatályos előírásoknak és csaknem ötven éve épített hálózat is elöregedett már.

Dunaszentgyörgy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjában nyert több mint 104 millió forintot arra, hogy végleg megoldják a vízproblémát. A 90 százalékos támogatás mellé a 10 százalék önerőt a Belügyminisztériumtól nyerték el, mondta el Hencze Sándor polgármester.

A kivitelező szakemberei Tengelic-Szőlőhegyen alakítottak ki egy új vízműtelepet fúrt kúttal, és ennek a vizét vezették be a meglévő rendszerbe két 500 méteres töltővezetéken. A település hálózatán belül kicseréltek egy kilométernyi töltővezetéket és 1200 méternyi elosztóvezetéket, valamint kiépítették a bekötéseket. A munka részeként szivacsdugós módszerrel az egész, csaknem 16 kilométer hosszú ivóvízhálózatot kitisztították. A munka januárban kezdődött, szeptemberre pedig a próbaüzem is befejeződött.

Az elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően Dunaszentgyörgy a hazai és európai uniós előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet tud biztosítani a település lakosságának, sőt, a kivitelező szerint tisztaság és ásványianyag-tartalom szempontjából sok ásványvíznél is jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

A projektzáró eseményen Tóth Ferenc kormánymegbízott kiemelte, hogy egy újabb település tud eleget tenni kötelezettségének és biztosít megfelelő minőségű ivóvizet lakóinak, ráadásul a település saját tulajdonú ingatlanon tudja megoldani a vízminőségi problémát.

Forrás: Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása