Az emlékhely Gárdony forgalmas helyén, Agárd városrész központjához közel, a 7-es főút mentén az „Értékeink tematikus út” program részeként újult meg. A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport segítségével megvalósult építkezés során a parkban található labirintus közepén lévő dombon kapott helyet egy másfél méter magas katolikus kereszt, két oldalán az egyenként nyolcvan centiméter magas teuton és pravoszláv kereszttel.

Ahogy a pályázat anyagában olvasható, a katonai temető korábbi állapotában egy igen elszigetelt és figyelmen kívül hagyott szeglete volt Agárdnak, az elmúlt évtizedekben semmilyen módon sem kapcsolódott a település életébe.

A megszépült, megújult park kialakítása több mint hárommillió forintba került, amihez két és félmillió forint támogatást nyert el a pályázó Gárdonyi Református Egyházközség, míg a fennmaradó összeget, vagyis az áfát Gárdony város vállalta magára.

A kis park a gárdonyi „Értékeink tematikus út” nevű program részeként jött létre, amely az agárdi katolikus templomkertet, katonai temetőt, és a Szövetkezetek útját kísérő Dékány András sétányt is érinti. Az emlékhely túl azon, hogy tisztességes emléket állít a mai Gárdony város területén harcolt és elhunyt katonáknak, kedvelt pihenőparkja is lehet az arra járóknak, turistáknak.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, v-to.info

Cikk megosztása