Közösségi összefogással, a helyiek adományaiból újították fel a régi temetőkápolnát Szilsárkányban. A közreműködők igazi értékmentést végeztek, hiszen igencsak lepusztult állapotban volt az épület. A kápolna múltjáról annyit tudni, hogy Jézus feltámadásának ünnepére szentelték és a torony harangját 1925-ben készítették Sopronban. A helyi legenda szerint a falu valamelyik birtokosa emeltette a falakat. Az emlékezet még annyit őrzött meg, hogy egykor ravatalozóként használták, illetve mindenszentekkor hagyományosan litániát tartottak ott, ám a hosszú évtizedek alatt az enyészet kapott teret körülötte. Benőtték a bokrok, tönkrement és beázott a tető, az oltárt pedig szétverték arra járó huligánok. A torony bádogján golyószóró nyomait is felfedezték.

A temetőkápolna megmentésének gondolata Kiss József nyugalmazott csornai rendőrkapitánytól származik, akihez sokan csatlakoztak. „Tavaly ősszel kezdeményeztem a ravatalozó felújítását” – mondta erről az ötletgazda. „Akiket megszólítottam, mind egyetértettek és támogatást ajánlottak fel. A Falunkért Egyesület Dobis Tibor elnök vezetésével gyűjtést szervezett, amelyen háromszázezer forint gyűlt össze, az önkormányzat pedig kétszázötvenezer forinttal járult hozzá a munkához. A pénz persze kevés lett volna, ha helyi és csornai vállalkozók, iparosok nem ajánlják fel segítségüket” – méltatta az összefogást Kiss József. „Kedvező áron kaptak például építőanyagot, a fuvaros ingyen szállította az árut.

Júliusban kezdték a munkát: először a bozóttól tisztították meg, mert látni sem lehetett a kápolnát a növényzettől. A felújításhoz mindig jöttek segédmunkások, kőművesek, végül a helyi asszonyok takarítottak ki. A falakat is meg kellett tisztítani, mert a festmények sem látszódtak a kosztól és a pókhálótól.

A megszépült kápolnát november elsején adták vissza a szilsárkányiaknak, ám a munkában részt vevőknek újabb terveik is vannak a temetőben: a sírkert régi részét szeretnék megtisztítani, ahol számos értékes, régi sírkő található.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása