A mezőgazdaságtól a vidékgazda(g)ságig címmel tartottak tudományos konferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán, az LIV. Georgikon napok részeként. Több mint száz előadás hangzott el a kétnapos konferencián, amelynek résztvevőit elsőként Friedler Ferenc egyetemi tanár, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte. Ezt követően Festetics György méltatta a nagy múltú egyetemi kar eredményeit, és örömét fejezte ki, hogy az intézmény, amelyet felmenője, Festetics György gróf 215 éve alapított, a mai napig működik, és bebizonyította életképességét. Rámutatott, hogy a konferencia idei témája égető kérdésekre keres választ: arra, hogyan segítheti a tudomány a vidék újbóli felemelkedését, hogyan élhetnek a vidékre költözött emberek teljesebb életet.

Horváth István országgyűlési képviselő, Szekszárd polgármestere a konferencia megnyitóján azzal kezdte beszédét, hogy a rendszerváltásnak és bizonyos mértékben az európai uniós csatlakozásnak a legnagyobb vesztese a vidéki ember, a mezőgazdaság és a vidék megtartó ereje. A jogalkotók feladata a tendencia visszafordítása, mutatott rá, és reményét fejezte ki, hogy ehhez hozzájárul a készülő új földtörvény is. A cél, hogy a fiatalok boldoguljanak az agráriumban, és a vidék ne a szegénység szinonimája legyen, jelentette ki. A képviselő kitért az agrárkamarai törvényre is: a kötelező tagság révén várhatóan több mint négyszázezer tagú kamarának piacvédelmi szerepet is szán a kormányzat.

„Nehéz az európai uniós szabályok mellett önálló pályára lépni, de ha van egy köztestület, amely jól tudja szabályozni a termékpályát és a helyi piac védelmét, akkor mondhatja a kormány, hogy én megengedem, de az agrárkamaránk nem teszi lehetővé. Így nem lehet majd a magyar piacot a mostani intenzitással elárasztani külföldi termékekkel. Természetesen ehhez versenyképes magyar termelés is szükséges” – szögezte le.

A konferencia plenáris ülésén a vidéki közösségek fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepéről, a mezőgazdasági szakképzésről és a keszthelyi burgonyakutatásról esett szó. Tóth Gergely egyetemi docens A mezőgazdaságtól a vidékgazda(g)ságig címmel tartott előadást, amelyben megfogalmazta: a magyar vidék felemelkedésének útját az ökonomizmus szentháromságának (növekedés - versenyképesség - hatékonyság) trónfosztásában látja.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, www.zalaihirlap.hu

Cikk megosztása