Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER programjának közösségi célú fejlesztésként támogatott projekt közel hétmillió forint támogatásban részesült. A forrás a beruházás nettó költségét fedezte, a fizetendő áfát a pályázó települési önkormányzat önerőből biztosította.

Az elnyert támogatnak köszönhetően az épület előtt új térkőburkolatot építettek ki és kifestették a külső homlokzatot és az épület belsejét, az előtér új padló- és falburkolatot kapott, valamint több belső és valamennyi külső nyílászárót is kicseréltek a belső födém szigetelése mellett. Ez utóbbi két fejlesztéstől az intézmény fenntartási költségeinek jelentős csökkenésében is bíznak a helyi vezetők.

Molnár József, a község polgármestere kiemelte, az előtérben továbbra is látható Cs. Pataj Mihály Földosztás című festménye, amely a helyiek számára különös fontossággal bír, hiszen csabacsűdi embereket ábrázol. Az ünnepi eseményen jelen volt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője is.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, az ország megújításának alappillére a vidék fejlesztése. A sajtó kérdéseire válaszolva Halász János kitért arra is, jelenleg az ország mintegy ezer kistelepülésén van folyamatban a csabacsűdihez hasonló fejlesztés, amelyek célja, hogy az aktív helyi közösségek összejövetelei, programjai számára kulturált és jól felszerelt tereket biztosítsanak. A vidéki települések infrastrukturális fejlesztéséhez az utak állapotának javítása, a közintézmények korszerűsítése és a közművesítés bővítése mellett ezeknek a közösségek komfortérzetét javító beruházásoknak is óriási jelentőségük van abban, hogy a települések növelni tudják lakosságmegtartó erejüket, tette hozzá.
Dankó Béla szintén a közösségi terek fontosságát hangsúlyozta, hiszen működésük révén a helyi lakosság összetartozás érzése, identitástudata is erősödik.

A felújított Művelődési Ház nemcsak a helyi iskola rendezvényeinek és a civil szervezetek rendszeres programjainak biztosít teret, de néhány nonprofit szervezetnek is „otthona”. A projekt keretében szintén megújult irodák a Nyugdíjas Klub és a Csabacsűdi Szlovákok Köre napi működését is segítik.

Forrás: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, korosokvolgye.hu

Cikk megosztása