LEADER pályázati forrás segítségével szerzett be egy kisbéri cég ponthegesztő gépet. Az eszköz megvásárlásához az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával csaknem hárommillió forint támogatáshoz jutott az 1991-bem alakult kft., amelynek fő profilja máig huzalrácsos termékek, üzlet- és raktári berendezések gyártása. Többek között a bevásárló kosarakat, különböző speciális bevásárló kocsikat, árutárolókat, bemutató állványokat, kosarakat, polcokat és ezek kiegészítőit, fix és gurulós konténereket gyártanak, valamint „mindent, aminek az alapja huzal”.

Termékeiket – amelyeknek több mint felét külföldön értékesítik – horganyzott, elektrosztatikusan porszórt vagy krómozott felülettel szállítják. Vevőiknek nem „standard” termékpalettát kínálnak, hanem minden problémára, feladatra egyedi megoldást nyújtanak. Termékeik mintegy 90 százaléka egyedi, speciálisan a vevői elvárásoknak megfelelően alakítják ki és gyártják le. Megfelelő kapacitással rendelkeznek nagyobb szériák rövid határidővel történő gyártásához, de ha partnereiknek kisebb darabszámra van szükségük, azt is elkészítik.

Az elmúlt tíz évben a cég négy alkalommal bővítette a beépített területet raktárral, irodával és szociális épületekkel. A telephelyük körbeépített, a terület és a beépítettségi szint már nem növelhető tovább, így a tevékenység bővítésének egyedüli módja a hatékonyság növelése korszerű gyártóeszközök üzembe állításával.

A huzalrácsos termékek gyártásánál meghatározó a ponthegesztő technológia. Korábban nyolc géppel kellett dolgozni, és ha egymást követő műveletként eltérő számú pontot kellett összehegeszteni, akkor az egymást követő műveleteket más-más eszközökön kellett elvégezni.

A beruházással egy olyan ponthegesztő gépet szereztek be, ami a meglévőknél jóval nagyobb teljesítményű és korszerűbb. Ráadásul két eltérő áramigényű művelet egy lépésben végezhető el vele, így nem kell két gépet fenntartani a munkadarabhoz, a rácselemek az eddigi két lépés helyett egyben készíthetők. Felhasználási területe széles, mivel pont- és vonalhegesztésre is használható. A gép lehetővé teszi nagyobb méretű munkadarabok gyártását is.

Az új berendezés üzembe állításával javul a ponthegesztő technológia hatékonysága, növekedik a gyártási rugalmasság, csökken a gyártási idő, azaz összességében javul a termelékenység.

Forrás: Bakonyalja Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása