Időben készült el, jó minőségben, nem kellett pótmunkát elrendelni, és nem látványberuházás, hanem pénzt hoz a konyhára, ráadásul környezetbarát – jellemezte Kőrösi Tibor csongrádi polgármester a 2009 óta tervezett, most, a fűtési szezon kezdetére befejeződött 415 millió forintos munkát, az új geotermikus kaszkád rendszert. A kaszkád azt jelenti, hogy miközben a felújított termálkút által 2000 méterről felhozott 82 fokos víz végigmegy a maga útján, iskolákat, otthont, rendelőintézetet és 500 magánlakást fűtenek vele, mielőtt végül a fürdőbe vezetik. A meleg víz mindenhová az oda épp megfelelő hőmérsékleten érkezik, így a legkevesebb az energiaveszteség. Legfontosabb haszna, hogy nagyon nagy mennyiségű földgázt lehet spórolni vele: 1663 tonnával csökken a város szén-dioxid-kibocsátása. Az önkormányzati tulajdonú beruházó cég két régi fűtési kört felújított, egy újat kialakított, a kút vizét most minősíttetik újból gyógyvízzé.

A következő lépés a fürdő felújítása lesz, amely az egészségturizmus révén újabb bevételi forrás lehet a város számára. A rendszert bemutató Pap Gabriella alpolgármester emlékeztetett, hogy amikor kezdtek, az Országgyűlés épp az önkormányzati törvényen dolgozott, ezért a bankok nem szívesen hiteleztek, ám két pénzintézet végül a projekt mellé állt. A csongrádi beruházás bizonyítja: a nemzeti energiastratégia megvalósítható úgy, hogy minden érintett jól járjon – emelte ki az átadáson Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Holoda Attila, az energetikáért felelős helyettes államtitkár arra emlékeztetett: a talpak alatt lévő meleg víz olyan adottság, amelyet bűn lenne nem kihasználni. Az egyre kisebb hőigényű termálvíz-felhasználók sorba kötése olyan megoldás, amellyel Csongrád most élen jár az országban. A beruházásba európai uniós pénz, csaknem 150 milliós támogatás is beépült az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából. Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője arról beszélt, hogy felgyorsították az elnyert európai uniós források kifizetését, ez már a csongrádi projektet is segítette.

A városban most újabb fontos építkezés indul: Gyovai Gáspár alpolgármester a 860 millió forintból bővülő szennyvízelvezető rendszerről beszélt, amelynek a tervei elkészültek, így elkezdődhet a kivitelezés.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása