Búcsút tartottak Vérteskozmán azzal a céllal, hogy fokozzák az identitástudatot, fejlesszék a helyi közösség kulturális ismereteit, és a résztvevők megismerhessék más településeken élők kultúráját, hagyományait. A magyar népi énekmondás kiváló ismerője, a Magyar Művészetért díjjal kitüntetett Petrás Mária művésznő előadásával kezdődött a kulturális program. A nemzetközileg is ismert énekest és keramikusművészt a korábbi évek előadásainak szellemében hívta meg az Egyesület.

Petrás Mária az egész estét Vérteskozmán töltötte. Az énekesnő ízes akcentusával mesélt és énekelt szülőföldjén, Csángóföldön megélt gyermekéveiről, az ott élő szokásokról, énekekről. Előadását egy esztendő ünnepeire építette. Az előadó csodálatos kiejtéssel és hajlításokkal gazdag énekhangja betöltötte a falubeliekkel és a környező települések vendégeivel megtelt templomot.

A baji szüreti felvonulás is a régi hagyományok újjáélesztését szolgálja, amelynek során a falu apraja-nagyja felvonulással, zenés táncos mulatsággal ünnepelt. A szüreti felvonulás szeptember 22-én délután kezdődött az iskola előtti téren. A polgármester köszöntője után a Tatabányai Bányász Mazsorett együttes tartott bemutatót. Ezt követően a baji német nemzetiségi hagyományőrző egyesület énekelt a borral kapcsolatos dalokat magyar és német nyelven.

Az iskolai tánccsoport műsora után indult el a felvonulás. Lovasok vezették a menetet, majd a zenekar és az énekkar következett. Az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Közösségi Egyesület tagjai saját készítésű boraikkal és hagyományos recept alapján készült pogácsával kínálták a menetben résztvevőket és a nézőket. Este kezdődött a szüreti bál az óvoda éttermében, ahol a falu apraja-nagyja ropta a táncot a Szomori Fiúk zenéjére.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, Eszterházy Szőlő és Bortermelő Közösségi Egyesület

Cikk megosztása