Idén immáron tizenhatodik alkalommal adott otthont Békéscsaba a hagyományos kolbászfesztiválnak: ezúttal négy napon át, október 19. és 22. között vált a gasztronómia fővárosává a megyeszékhely.

A rendezvényen tíz kisvendéglő kínálta ételeit, amelyeknek mind csabai alapanyagot kellett felhasználniuk. Több új elemmel gazdagodott az idei program: egyrészt kifejezett cél lett a családosok megszólítása a Csodák Palotájával, emellett pedig „zöldült” is a fesztivál. Azon felül, hogy szelektíven gyűjtötték a rendezvény ideje alatt a keletkező szemetet, kerékpárkölcsönzésre, valamint ingyenes városnéző busztúrákra is adottá vált a lehetőség.

Idén sem maradt el a jótékonysági kolbászárverés, amelynek bevételét egy 7 éves kora óta egyes típusú cukorbetegségben szenvedő 18 éves fiatalembernek ajánlották fel. Ingyenes vércukor- és koleszterinszint-mérést is tartottak.

A csütörtöki hivatalos megnyitón részt vett Siklósi István, az idei vendégtelepülés, Mezőberény polgármestere, valamint Erdős Norbert kormánymegbízott is. Utóbbi elmondta, Békéscsaba a kolbászfesztivál idején az ország központjává válik.

A Csabai Kolbászfesztivál mellett immár hatodik alkalommal rendezték meg a Szarvasi Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Versenyt. Az idénynyitó disznótoron október 13-án, már reggel rotyogott a bográcsokban a töltött káposzta és gyúrták a csapatok a méltán híres szarvasi kolbászt. A zsűri az ízeken túlmenően értékelte azt is, hogy az ételkészítés hogyan zajlik, hogyan terítik meg az asztalt, hogyan tálalják a töltött káposztát és a sült kolbászt. Emellett figyelembe vették azt is, hogy készül-e a disznótorhoz köthető édes finomság, így pogácsa vagy hájas tészta).

Forrás: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása