A beledi Egyesített Szociális Központ jóvoltából a minap közel száz helyi és környékbeli család részesült élelmiszercsomagban, amelynek egy részét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából kapta a szociális központ, rajta keresztül a pedig rászorulók. Az élelmiszer másik részét ugyanakkor a helyiek maguknak termelték az „Élelmiszer-lavina” nevű programban a Győr-Moson-Sopron megyei város önkormányzata által szervezett munka során.

„A szociális központ évek óta együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, melynek eredményeként az egyesület évente többször juttat adományokat a rászorulóknak. Tavaly összesen tíz tonna élelmiszer érkezett így az intézményünkhöz, amit Beleden és a társult településeken osztottunk ki” – mondta Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető.

Beledben két hektáron termelték meg 29 rászoruló a zöldségeket. A kisebb, szakmai feladatokat szakemberek végezték el, az Élelmiszer-lavina nevű programba pedig ez év elején léptek be. Utóbbi célja, hogy a kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket, zöldséget termeljenek, az eredményt pedig a környéken élő rászorulókhoz juttassák el ingyenes adomány formájában.

A programban 59 zsák burgonya-, 4 zacskó fehér paprika-, 6 zacskó őszi karfiol-, valamint 10 zacskó szabad földi paradicsom- és vöröshagyma-vetőmag érkezett a dél-rábaközi kisvárosba. A cél minden esetben az, hogy minél több rászoruló részesüljön adományban, valamint a megszerzett gyakorlati tapasztalatuk felhasználásával saját termelésre is képessé váljanak.

Összesen két hektár földön kezdték meg a munkálatokat. A termesztésben zömében közmunkások és önkéntes segítők vettek részt, a kisebb, szakmai feladatokat, mint a permetezés vagy a kombinátorozás, szakemberek végezték el. A betakarítás július végétől folyamatosan zajlott, majd a zöldségfélék a rászorulókhoz kerültek.

„Utóbbiak megkeresésében intézményünk működött közre, a szociálisan hátrányos helyzetűeket személyesen kerestük meg, illetve értesítettük az osztásról” – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. A termények átadása két ütemben zajlott: elsőként az azonnali fogyasztásra szoruló zöldségeket osztották ki, második alkalommal pedig a télire eltárolhatóak kerültek a rászorulók táskájába. Az osztás során figyelembe vették az egy háztartásban élők számát, így Beleden közel 100 család részesült zöldségadományban.

„A programot nagyon jónak és hatásosnak tartom, hisz egyrészt természetben tudjuk támogatni a rászorulókat, másrészt növelni tudjuk a program által a segítségnyújtás értékét azzal, hogy többen megdolgoztak az adományért, ezáltal az ő települési megbecsültségük is növekedett” – hangoztatta az intézményvezető. Hozzátette, úgy véli, a konyhakertek visszaállítása sok családnak nyújtana további segítséget.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása