Idén is megrendezte szeptember 29-én a Pro Vértes Nonprofit Zrt. a Csákvári Lovasbarátok Körével együtt a Hagyományos Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozót Csákváron. A 2000 óta minden évben megtartott rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy elődeink ételei, szokásai, eszközei és az ezeket bemutató szavak ne csak múzeumokban és szótárakban, hanem a mindennapi életben is helyet kapjanak. Ennek jegyében a rendezvény látogatói nemcsak finom ételeket és szórakozást találhatnak, hanem megelevenedhetnek előttük a hagyományos pásztor és lovas élet csaknem elfeledett mindennapjai is.

A szervezők a programok változatosságával és sokszínűségével minden korosztályt megcéloznak. A gyermekeket egész nap fa körhintával, homokozóval, bálaugráló-várral és népi játékokkal várták. Délelőtt a lepényevő versenyen, délután pedig a bojtárversenyen mérethették meg magukat, az eredményhirdetés után pedig mindenki részt vehetett a kismalac- és kecskegidafogó versenyen (idén a kismalac nyert).

Amíg a gyerekek játszottak, addig a felnőttek, nyugdíjasok a lovaspályánál, színpadnál és a legelőn szórakozhattak. A lovaspályán egész nap színes programokkal várták a látogatókat. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a töki huszárok vonultatták fel a lovas résztvevőket. A póni fogathajtást a népi fogathajtás követte, majd a kettes fogat következett. Ebéd után a csákberényi csikósok tartották a bemutatójukat, melyet a puszta ötös követett. Idén az egyik legszebb és leglátványosabb bemutatót az Epona Spanyol Lovasiskola lányai tartották, de Lezsák Levente lovas kaszkadőr is brillírozott a pályán. A pálya programjai idén vadászhajtással és lovas vágtával zárultak.

Ezzel párhuzamosan a kulturális színpadon is zajlottak az események, ahol tánccsoportok, népdalénekesek, népzenészek váltogatták egymást. Délután még össztáncra is buzdítottuk a tömeget, hiszen a Zombori együttes táncházat tartott a színpad előtt: a bátrabbak kifulladásig ropták és mulattak.

A pásztortalálkozóról azonban nem hiányozhattak a pásztorok és a gulyások sem. Ők délután tartottak bemutatót, népviseletük üde színfoltot adott a rendezvényünknek, ha pedig lankadt volna a figyelem, néha még „csergettek”, azaz egyszerre ostoroztak is. A gulyásbemutatót egy szürkemarha kifogással zárták, végül napnyugtakor mindenki megnézhette a közel 600 egyedből álló szürkemarha gulyát, hiszen a lovasok felhajtották őket a rendezvény helyszínére.

Aki megéhezett, az egész nap büfével és szürkemarhahúsból készült ételkülönlegességekkel csillapíthatta étvágyát. Összesen öt üstben főzték a szürkemarha gulyást, mindenki megkóstolhatta a szürkemarha pörköltet, a slambucot, vagy akár a Csíkvarsai Csípős Csodafalat kolbászt, de aki más ízekre vágyott, az a főzőversenyes bográcsokból is kedve szerint válogathatott.

A kézművesek és termelők egész nap árulták portékáikat a nekik berendezett utcában, ahol többek között móri bort és sajtokat lehetett kóstolni, egyedi, saját készítésű termékeket vásárolni. A kézműves „utca” mindenki figyelmét felhívta a magyar termékek fontosságára.

Este a gulyásbál fergeteges hangulatáról a csákberényi Négyesfogat zenekar gondoskodott, amely hajnalig húzta a talpalávalót: virradatig szólt a zene, táncoltak, mulattak az emberek, méltó zárásaként e remekül sikerült rendezvénynek.

A gyönyörű napsütéses idő miatt rengetegen voltak kíváncsiak a lovas programokra, csikós bemutatókra, a népi kézműves mesterségeket űző árusok bemutatóira, termékeikre és a színpadon lévő néptáncosok, népdalénekesek, kórusok előadásaira. Összesen közel 3000-4000 látogató fordult meg a rendezvényen.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, Pro Vértes Nonprofit Zrt.

Cikk megosztása