Még augusztus első napjaiban vette kezdetét Regéc várában a műemléket érintő eddigi legnagyobb volumenű helyreállítás. A Borsod-Abaúj-Zemplén község 1999-ben vette gondjaiba a méltatlanul elfeledett, egykor kiemelt fontosságú Rákóczi-várat.

A mostani több mint két és fél hónapos beruházás igen jelentős mérföldkő a vár állagvédelmének és helyreállításának rögös útján. Az október 19-én lezajlott műszaki átadással befejezett helyreállítás nagymértékben javított a vár állapotán, hiszen a beruházással érintett négy területen jókora falszakaszok kerültek kijavításra, újjáépítésre.

A 120 millió forintos beruházás alkalmával kijavították és felújították a nyugati külső várfal északról déli irányba húzódó első szakaszát helyenként nyolc méter magasságig. A keleti várfal északi toronytól induló első negyven méterét szintén részlegesen helyreállították helyenként az alapokat jelentő szikláról indulva. A vár legrégebbi építményeként is számon tartott északi (öreg-) torony több emelet magasan álló részei új köpenyfalazást kaptak, a szikláig lepusztult déli és északi falak pedig több méter magasságig visszaépültek. Vannak már arra vonatkozó tervek is, hogy ez a hatalmas torony teljes egészében helyreállításra kerülne, ha a község által már benyújtott pályázatot sikerrel bírálnák el.

A most elvégzett helyreállítás negyedik és egyben leglátványosabb része az öregtorony keleti oldalán egykor álló kör alakú bástya, a rondella visszaépítésének első üteme volt. Ez az építmény hajdanán kétszintes volt, ebből az első szint, mintegy kilenc méter magasan most elkészült, ami a rondella teljes méretének kétharmada. Nem kevesebb, mint három és fél méteres falvastagsággal büszkélkedhet a bástya, aminek újjáépítése hatszáz köbméter követ emésztett fel. Az építmény egy kisebb terjedelmű megmaradt eredeti falszakasz kivételével teljesen az alapokat jelentő szikláról épült újjá, tején fapallóval borított kilátó terasz kialakításával.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által finanszírozott nagyszabású helyreállításból Regéc község, mint a vár üzemeltetője is kivette részét, hiszen nem csak a beruházás kiviteli terveit készíttette el, hanem a mindennapi feladatokban is igyekezett közreműködni. A most elvégzett, 1500 köbméter kő és falazó habarcs felhasználásával kivitelezett helyreállítást remélhetőleg újabbak követik majd, az önkormányzat és még sokan mások folyamatosan dolgoznak ezért. Az elvégzett helyreállítás e nagy múltú vár megmentése mellett minden bizonnyal jelentősen hozzá fog járulni a látogatók számának növekedéséhez, mert az egyébként is impozáns műemlék most helyreállított részei szemet gyönyörködtető élményt nyújtanak.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület, regec.hu

Cikk megosztása