Népi kultúránk egyik legnagyobb kincsei a népdalok, amelyek az élet napi ritmusából, ünnepeiből, szokásaiból merítve öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ezeket az értékeket hivatott középpontba állítani az immár hagyománnyá vált Zalai Művészeti Fesztivál KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítésű népdal szakági bemutatója, melynek idén ismét Gellénháza adott otthont.

„Minden esztendőben lehetőséget adunk az egyéni és csoportos jelentkezőknek, hogy ilyen módon mérettessenek meg” – tájékoztatott Konczér Katalin, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója. A KÓTÁ-n belül térségi és országos szint elérése lehetséges: aki egyik éven megszerezte a térségi szintet, annak a következő évben lehetősége nyílik a bizonyításra, hogy az országosat is magáénak mondhassa. A megszerzett minősítések két évig érvényesek. Természetesen az, aki például ezüst minősítést kap, a következő esztendőben megrendezett szakági bemutatón javíthat az elért eredményen és elérheti az arany minősítést is. „A kiválasztott népdalok jóváhagyását követően kezdődhet el igazán a felkészülés ideje, majd a bemutatkozás, amely ismét Gellénházán történik, ahol minden feltétel adott e rendezvény lebonyolítására, amit a szervezők nevében köszönök” – mondta Konczér Katalin.

A gellénházi faluház nagyterme mindeközben megtelt a főként népviseletbe öltözött fellépőkkel, hogy megkezdődjék az értékteremtő találkozó gazdag programja. „Zalából és a Mura-vidékről is érkeztek népdalosok, összesen 22 fellépő, 250 fő. A produkciókat a KÓTA által kiválasztott zsűritagok fogják értékelni, így Birinyi József népzenész, népzenekutató, a KÓTA társelnöke, Berta Alexandra citerás, népdalénekes, előadóművész, népzene tanár és Horváth Károly zalai származású népzenész, a népművészet ifjú mestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára” – folytatta Konczér Katalin.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Zala Megyei Közművelődési Intézmény rendezésében történő kulturális eseményt a dr. Papp Simon Általános Művelődési Központ igazgatójának, Horváth Lászlónak köszöntő szavai nyitották meg. Beszédében érintette a gellénházi tanintézményekben történő népzenei és néptánc oktatást. Ezt követően a rangos rendezvényt üdvözölte a község polgármestere, Farkas Imréné is, aki említést tett többek közt a faluban húsz éve működő sikeres Vajda József Népdalkörről, majd reményét fejezte ki, hogy az ez alkalommal felcsendülő szép dalok mosolyt és reményt fakasztanak az arcokra. A szervezők részéről Konczér Katalin kiemelte e nap jelentőségét, hangsúlyozva köszönetét a házigazda településnek, amiért ismét teret és otthont adott az értékes fesztiválnak.

Az igazgatónő kezdeményezésére egyperces néma felállással adóztak a közelmúltban elhunyt Pápai János emlékének, aki a Csatári Pávakör Egyesület vezetője volt. Ezt követően bemutatták a zsűrit, majd a felvezető szavak után a népdaloké és azok előadóié lett a főszerep.

A délutánba nyúló kulturális rendezvény az izgalmak és csodás dalok előadásának együttes átélésével, a minősítéseket meghatározó zsűri értékelésével, baráti találkozások, tapasztalatok, ismeretek megszerzésével zárult idén Gellénházán, a népdalos találkozón.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, Közép-Zala

Cikk megosztása