A Zempléni Kavalkád rendezvénysorozat részeként már több, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER programban részt vevő hegyközi településen szerveztek programokat. A legutóbbi ilyen hétvégi turistacsalogató rendezvényt Pusztafalun tartották Kákáskúti Nap címmel.

A "kákáskút" egykor a falu közepén lévő itató volt, ahol a helyiek találkozhattak, beszélgethettek egymással, amíg jószágaik ittak. Mára a kút már csak díszítő funkcióval bír, de a cél ugyanúgy a közösség fenntartása, építése maradt.

"Mi úgy érezzük, hogy nagyon nagy jelentőségű egy ilyen kis falu életében, hogy ha azokat a hagyományokat, amelyeket mi még úgy-ahogy szikraként fenn tudunk tartani, megőrizzünk" - mondta Mester Dénes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község polgármestere. "A környező településekkel is igyekszünk fenntartani a barátságot, a kultúrát, nem is beszélve azokról a szlovák településekről, amelyekkel évtizedeken keresztül nem volt kapcsolat" - tette hozzá.

A rendezvényen ráadásul további ünnepelnivalót adott a Sárospatak-Kassa kerékpárútvonal utolsó szakaszának átadása. Így a falusi közösség megvendégelésén túl a hétvégén átadott kerékpárút kirándulóit is várták Pusztafaluba. "Ez a kerékpárút már több esélyt ad arra, hogy betérjenek ide a turisták" - emelte ki Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Zemplén TV

Cikk megosztása