A szüreti felvonulás a rendszerváltás óta hagyományos program a Zala megyei Egerváron, amelyet a Solymossy emléknappal együtt szoktak rendezni. A településen a közelmúltban több más pályázat mellett a szüreti felvonulás megrendezésére is pályázatot nyújtottak be a LEADER-csoporthoz, amelyre az Egervári TE támogatást is nyert.

A délután kettőkor indult menetben a hintón, a lovas szekereken az összes helyi civil szervezet képviseltette magát. A fiatal lányok magyaros ruhát, a fiúk és felnőttek parasztgúnyát öltöttek. Egyik csoport harmonikával, másik hegedűszóval, megint másik vidám énekkel hirdette a falubeliek számára, hogy a szüreti időszakban járunk. Akik az utolsó kocsit elcsípték, azok egy kis szüreti nedűt is kortyolhattak az erre az alkalomra csapra vert hordóból. Az ünnepi menetet népviseletbe öltözött leányok és egy póniló vezették fel, a feldíszített szekereken báró, báróné, kisbíró integetett vissza a kíváncsi tekinteteknek.

„Most vállaltam először ezt a feladatot, sokáig bíztattak, mert nehezen álltam kötélnek” – árulta el vidáman Selek Ervin, az idén először vonuló egervári kisbíró. „A ruhát többen állítottuk össze, és a szövegen is hárman három napig dolgoztunk. A dobolással nagyon jól állok, a bajszomat nem sikerült megnöveszteni, így kicsit pótoltunk hozzá. A szüret hangulata még friss, nemrég szüreteltünk otthon. Számomra a jó bor kellemesen édes és nincs utóíze” – mondta a kisbíró.

A főútvonalon is haladó menet biztonságára a helyi polgárőrség ügyelt. A Pincedombon eközben katonai gulyáságyúban főtt a szüreti étek, a felvonulásról visszaérkezőket táncos est várta.

A szüreti programhoz kapcsolódik a Solymossy-nap, de idén a várnál zajló munkálatok hátráltatták a kopjafa koszorúzását, mindeközben a faluközpontban már épül az új emlékpark is. A falu büszkeségéről, Solymossy László ornitológusról elnevezett díszkertet várhatóan jövőre adják át.

„Régóta nem nyert a település pályázatokat, így büszkék vagyunk arra, hogy ebben az időszakban több célra sikerült támogatást nyerni, köztük az emlékpark kialakítására. Az elmúlt egy évben a LEADER-csoporttal, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal együttműködve nagyon sokat dolgoztunk a megvalósítási terven” – újságolta el Szijártó József polgármester. A falu központjában padokkal körbevett térköves sétány és egy kivilágított, tíz méter átmérőjű csobogó szökőkút fog kiépülni. A park fő részén Solymossy László mellszobra kap helyet, a következő években pedig már ott fogjuk tartani a megemlékezéseket” – számolt be róla a község vezetője.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, Észak-Nyugat Zala

Cikk megosztása