Szeptember 22-én már korán reggel ébresztették Takácsit a hagyományos szüreti rendezvény szervezői, hogy időben elriasszák a szőlőből a seregélyeket. A szőlőfürtök leszedése után, délután aztán felvonulók lepték el a Veszprém megyei községet, hogy mindenkit hívjanak a kora este kezdődő szüreti műsorra.

A mostani alkalom egyben jubileumi is volt, mivel az országosan is elismert, helyi Kenderszer Népdalkör és Néptánccsoport fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte. Sikereik állomásait a kultúrházban fényképekből és egyéb dokumentumokból összeállított kiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

Akik befértek a nagyterembe, azokat a dunaszerdahelyi Pántlika népzenekar pattogó muzsikája köszöntötte, majd a népviseletbe öltözött fellépők vonultak a színpadra, hogy együtt hallgassák meg az eseményt kidoboló kisbíró bevezetőjét.

A műsor részeként többek között fellépett a dunaszerdahelyi Tisztaforrás Népdalkör, a litéri Szárazág Néptánccsoport, a pápai Vadvirág néptáncosai, a helyi óvodások, valamint Pohly Boglárka és Jenei Gábor, akik operett-csokrot nyújtottak a nézőknek. Az est legnagyobb eseménye azonban a születésnapját ünneplő Kenderszer új néptáncbemutatója volt. A takácsi szüretet, amin hagyományőrzésből jelesre vizsgáztak a szervezők, batyus bál zárta.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, Veszprém megyei Napló

Cikk megosztása