A 2010. május 15-16-i és a két héttel azt követő viharok miatt megduzzadt Kövicses-patak komoly károkat okozott Pásztó Hasznos nevű településrészén. A heves esőzés és a hasznosi víztározó gátjának állapota miatt akkor a kormány veszélyhelyzetet is elrendelt, Pásztó önkormányzata pedig a károk helyreállítására vis maior támogatási kérelmet nyújtott be. A helyreállítási munkák elvégzése azonban csak részben biztosította a nagy vizek biztonságos, kiöntés nélküli elvezetését, amit a víztározó vízkivételi művének átépítése is szükségessé tett.

A mederrendezési munkák elvégzésére az önkormányzat 100 százalékos, az Európai Unió által társfinanszírozott helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója című pályázati kiírásra a Polgármesteri Hivatal Főmérnöksége elkészítette a Kövicses-patak egy szakaszának mederrendezésére vonatkozó pályázatot.

Az önkormányzatot 2011. szeptemberében tájékoztatták arról, hogy a projektre 87 millió forint támogatást kapott. A mederburkolás és a nyomvonal-kiigazítás közvetlenül a városrész szűk patakvölgyében történt és a hasznosi településrész számos belterületi ingatlanját, lakóépületét és infrastrukturális létesítményét védi az árvízi elöntésektől. A Kövicses-patak bal partján vasbeton bordákkal megerősített, betonba rakott terméskő burkolat épült rézsűvel, és ezzel szerkezetileg egybeépített védfal létesült, míg a jobb parton szintén bordákkal megerősített burkolat rézsűvel.

Forrás: Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület, Pásztó Város Önkormányzata

Cikk megosztása