Egy pályázat eredményeként rendezték meg a közelmúltban a Győr-Moson-Sopron megyei Kisfalud legnagyobb közösségi programját, a Gyümölcskavalkádot. Ahogy azt Ódorné Árvai Margit polgármester elmondta, az utóbbi évek legnagyobb háromnapos kulturális és gasztronómiai programjának alapját a falu régi hagyománya, a gyümölcstermesztés adta.

„Régen szinte minden portán volt néhány gyümölcsfa, többen nagy területen dolgoztak ebben az ágazatban” – mondta a polgármester, tájékoztatása szerint viszont napjainkban alig nyolc-tíz gazda foglalkozik gyümölccsel. Ám nemcsak a hagyományok megtartása, hanem akár gazdasági érdek is fűződhetne a gyümölcstermesztés feltámasztásához Kisfaludon és környékén is. Ennek elősegítésére a program szakmai előadásokat és gyümölcsmustrát is tartalmazott. Ódorné Árvai Margit hozzátette, a jövőben folytatnák az idei rendezvény hagyományát, természetesen a megfelelő források biztosításával.

„Fontosnak tartjuk a képviselőtestülettel együtt a közösség erősítését, amelyhez a helyi költségvetés szerény lehetőségeivel is próbálunk hozzájárulni” – fejtegette a terveket a polgármester. Pályázati forrásból felújították a helyi kultúrház tetejét, a művelődési ház közelében pedig megkezdődött egy komplex közösségi tér kialakítása, amelynek első lépcsője egy új játszótér építése volt. Ahogy a község vezetője büszkén mesélte, ebben nagy része van a helyi segítő munkáskezeknek is. A falubeliek nemcsak a játszóteret, hanem az önkormányzat által a szomszédban megvett területet is csinosították. Ide a község vezetése sportpályát, parkot, közösségi teret tervez a közeljövőben, mert a jól behatárolható területet előszeretettel látogatják a gyermekes anyák.

„Szűk anyagi lehetőségeink ellenére elvégeztük még az óvoda külső-belső felújítását és saját erőből javítottuk a községháza tetejét is” – mondta a kisfaludi vezető, aki a „kis lépésekkel, de előrehaladva" jelmondatával további terveket is dédelget, így a hitellel nem rendelkező költségvetésből faluházat és a külső utak és a járdák javítását is tervezik.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása