A Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület 2009 őszén nyújtotta be sikeres, „Túra a Naprendszerben – terepkerékpározás” című LEADER pályázatát, így Sülysápon elkészülhetett egy minden igényt kielégítő bemutató-csillagvizsgáló, valamint egy hozzá kapcsolódó „mini-Naprendszer” a Gödöllői-dombság délnyugati részén.

A mini-Naprendszerben a csillagvizsgáló négyméteres kupolája jelképezi a Napot és ehhez méretarányosan kicsinyítve található meg a „bolygórendszer”: mivel a kupola mérete a Nap 350 milliomod része, így a bolygók mérete és távolsága is ebben az arányban csökkent.

A bolygók helyét a mini Naprendszerben egy információs tábla mutatja, rajta a bolygó méretének megfelelő kis korong. Ennek megfelelően például a Naphoz legközelebb, csaknem 58 millió kilométerre található bolygó, a nagyjából 5000 kilométer átmérőjű Merkúr a mini-Naprendszerben 1, 4 centiméteres pötty 160 méterre az obszervatóriumtól, míg Földünk (12745 kilométeres átmérőjével és 149 millió kilométeres távolságával) 3,5 centiméteres korong 310 méterre a csillagvizsgálótól. A legtávolabbi belső bolygóig, az obszervatóriumtól fél kilométernél kevéssel messzebb található Marsig viszonylag kicsik távolságok, ezért ezeknek a bolygóknak az információs táblái Sülysápon vannak. A következő és legnagyobb naprendszerbeli bolygó, a Jupiter már 2,2 kilométerre, Úriba került és 40 centiméteres átmérőjű kör jelképezi, míg a legkülső bolygó, az Uránusz csaknem 13 kilométerre, a monori Strázsa-hegyen kapott táblát és korongot. A hosszabb túrákra vágyók kedvéért még a sokáig kilencedik bolygónak tekintett Plútót, valamint a Hyakutake-üstököst is tábla jelzi.

Ezeket az állomásokat egy összesen 70 kilométeres kerékpáros útvonal köti össze, amely túlnyomórészt terepen, közhasznú földutakon vezet. Sülysápról, a csillagdától indul a túra, majd Tápiószecső, Tápióság, Gomba, Bénye, Monori-erdő, Monor Strázsa-hegy, Mende és Úri után ér vissza az út a csillagvizsgálóhoz.

A mini-Naprendszer hármas célt szolgál. Egyrészt érzékelteti a Naprendszerbéli méreteket, távolságokat, ami a csillagászati vonatkozása a túrának. Turisztikai jelentősége, hogy kirándulókat visz el a környék apróbb- nagyobb falvaiba, ahol így megismerhető a település kultúrája, hagyományai, ráadásul sportolási lehetőséget is biztosít.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása