Egy határon átnyúló magyar–szlovák együttműködési program részeként több mint 430 ezer eurós támogatást kapott Kapuvár, amelyből többek közt az ipari parkban létesítettek egy, a kezdő vállalkozások indulását megkönnyítő, úgynevezett „inkubátorházat”.

A forrást közös inkubációs szolgáltatások kialakítására fordíthatják, amelyhez 22 ezer eurós önerőt is biztosított Kapuvár. A projektet a csallóközi Nagymegyer (Velky Meder) partnertelepüléssel közösen valósítják meg, amely további összesen több mint 170 ezer eurós támogatást kapott a közös projekt szlovákiai beruházásaira. A kapuvári inkubátorházat szerda délután adták át egy decemberben alakult cégnek. A friss vállalkozás háztartási gépek szervizelésével, javításával foglalkozik.

„Mindenképpen egyfajta ugródeszkának tekintjük a kapuvári beruházást, melyet a következő évek során szándékunkban áll bővíteni” - mondta a cég ügyvezetője. Hangsúlyozta, hogy a kezdő szerény számú, alig féltucat dolgozó csak egy keretet biztosít munkájukhoz, hiszen a megrendelő igényei alapján úgynevezett dömpingmunkákat végeznek, ami néhol több dolgozót, néhol akár hétvégi munkavégzést is feltételez. A cég az inkubátorház alsó, négyszáz négyzetméteres szintjét bérli.

Az átadón jelen lévő Nemes Zsolt, a bécsi magyar nagykövetség tanácsosa kijelentette, a most kezdő kapuvári vállalkozás az első példája annak, amelyben a nagykövetség a határmenti települések gazdasági együttműködését erősíti. „Úgy vélem, a csoport rábaközi megjelenésével további kis- és középvállalkozások nyithatnak a térség felé, amelyhez Bécsből minden segítséget megkapnak tőlünk” – mondta a nagykövetség tanácsosa.

A szerdán megnyitott inkubátorházzal kapcsolatban Németh D. László, az üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, az épület alsó, legnagyobb termét kapta meg a kezdő vállalkozás, az alsó szint irodáiban a közeljövőben tanácsadó és egyéb irodákat nyitnak.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása