Második alkalommal változott a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium udvara és tornaterme kiállítási színtérré szeptember 14-16. között. A II. Jászság Expo kiállítás és vásár résztvevői végig birtokba vették a főtéri szervizutat, olyan sokan voltak az elmúlt hétvégén. A gimnázium előtti úton és a parkban borfalu és rendezvények sora kapott helyet. Az expo és fesztivál napjaiban autócsodákra tekintett le a jászkapitány szobra is, a járművek bemutatója odáig tartott.

Az első látogatók megcsodálhatták a helyi háztartási gépeket gyártó cég két legújabb, Jászberényben gyártásba vett porszívóját. Az elegáns stand mögött új kazánok, majd mini hűtőcsodák sorakoztak, amelyek közül több darab hotelek szobáinak szinte észrevétlen tartozéka, vagy éppen egy luxushajó kabinjában hűti az italokat.

A tornateremben idén szinte csak faipari kiállítók kaptak helyet, de a tavalyi év kihagyása után ismét eljött egy tejipari cég. Érdekesképp, Jászfényszaru önkormányzata is önálló standot kért. Itt nemcsak a város fejlődéséről, de a Jászság legnagyobb ipari parkjáról is információkat lehetett kapni. A parkot a cégek immár ki is nőtték, ezért ismét bővítik, ennek megvalósításához pályáztak a közelmúltban.

Szintén nagy volt a forgalom egy vízmű standjánál, amely jövő évtől veszi át a szolgáltatást a térségben.

A szervizúton is jöttek-mentek a nézelődők. A faipari kiállítás kiszorította a székesfehérvári nagy bútorcég standját, de a járdán alaposan szemügyre lehetett venni a bőrgarnitúrákat. A kerti bútorok is itt kaptak helyet. Az autócsodák mellett egész sátorsoron lehetett vásárolni, és természetesen ételben-italban sem volt hiány, minden négyzetméteren mást kínáltak a büfékocsikból.

A gimnázium előtti részen a borfalu standjai sorakoztak, ahol a magyar nedűk változatos ízeit kortyolgatva lehetett hallani és látni a szórakoztató műsorokat. Szólt a zene, pörögtek a táncosok, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat, és Jászberény testvérvárosa, Conselve standjánál olasz kézművesek munkáit is látni lehetett. Az egyik mester, egy idős férfi pedig aprólékos pontossággal készített egy alkotást, egy jászkürtöt igyekezett megörökíteni egy vastag kőlap domborművé varázsolásával.

Szabó János, a vásárszervező iroda vezetője elmondta, hogy a II. Jászság Expo felülmúlta a tavalyit, a meghirdetés után szinte minden hely elkelt. Az expo területén 52 – nagyrészt jászsági cég, vállalkozás és szervezet – mutatkozott be. A szabadtéri területet növelték is az autókínálat és a vásározók, kézművesek kérésére. Szabó János úgy fogalmazott, hogy a rendezvény jóvoltából megvalósult a gazdaságélénkítés célja és a valós piacvédelem, igazi jászsági kirakatot tudtak a látogatók elé tárni.

Az ünnepélyes megnyitón Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy az expo, a vásár, a fesztivál és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai bemutatók a nyári programsorozat utolsó eseményei, amit az önkormányzat szervezett. A városvezetés törekvése az volt, hogy a lakosok jól érezzék magukat ezen a fesztiváli hétvégén is. Véleménye szerint az is egyértelmű, hogy az expóra szükség van, az idén is sikeres, igény van rá.

A polgármester köszöntötte a színpadról is Jászberény négy testvérvárosának küldöttségét. A lengyel, szlovák, olasz és az ukrán testvérváros képviseltette magát, az olasz küldöttség vezetője pedig a színpadról is köszöntőt mondott. Conselve új alpolgármestere, Matteo Lazanni most először látogatott Jászberénybe. Hangsúlyozta, hogy a vállalkozások erősítése, a gazdasági kapcsolatok szélesítése számukra is nagyon fontos, ezért is jelentek meg kiállítóként is Jászberényben.

Szintén köszöntötte a rendezvényt Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, majd a megnyitó részeként a vásárdíjakat is átadták.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, tutihir.hu

Cikk megosztása