„Ifjúság, Innováció XXI. század” címmel rendeztek 2012. szeptember 18-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai Karán konferenciát. A helyszín választása nem volt véletlen, hiszen a kar úttörő szerepet vállal a jövőt meghatározó bioinformatikai kutatások, egyetemi képzés területén. A konferencia apropóját az adta, hogy az észak-borsodi fiatalok résztvevői és hazánkban koordinálói egy nyolc országot érintő, az Európa a Polgárokért Program részeként megvalósuló „Ötletek mozgásban” című projektnek. Ennek célja, hogy elősegítse az ifjúság önfoglalkoztatását, támogassa a fiatalok kreativitását, önmegvalósítását, és nem utolsó sorban véleményt fogalmazzon meg az Európai Bizottság részére a korosztályt érintő kérdésekről.

A konferencia előadói igen széles skálán mutatták be a fiatalokat érintő lehetőségeket, kihívásokat. Roska Tamás akadémikus bevezető előadásában fontosnak tartotta a fiatalok jövője, sikeres karrierje szempontjából, hogy a szakmai tudás mellett más területeken is szükséges fejleszteni az ismereteket, azaz elengedhetetlen a megfelelő általános műveltség is. Az egyetemen minderre és az etikus vezetési ismeretekre is komoly figyelmet fordítanak, így az itt végző hallgatók iránt igen nagy az érdeklődés.

Kulcsár László vidékfejlesztő, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora a 2014-2020-as vidékfejlesztési irányvonalakról tartott előadást, különös tekintettel a fiatalokat érintő kérdésekre.

Jó példaként mutatta be Tóth István cégvezető a Debreceni Egyetemmel együttműködésben tíz évvel ezelőtt indított „Szilicium Mező Regionális Informatikai Klasztert”, amely az egyetemen tanuló és végzős informatikusoknak biztosít munkahelyet, hozzájárulva a fiatal értelmiség helyben maradásához.

Papp Edina, az Ifjúsági Innovációs Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője az észak-borsodi térségben fiatalok kezdeményezésére megvalósuló projekt bemutatásával egy másik módszert, példát mutatott be a fiatalok helyben tartására.

Enrico Vellante a Nápolyi Egyetem képviseletében érkezett a konferenciára az „Ötletek mozgásban” című projekt projektmenedzsereként, amelyet részletesen bemutatott.

A konferencia kötetlen beszélgetéssel zárult az előadók és érdeklődők közreműködésével.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása