A vitorlázást kedvelők számára igazán jó hír, hogy egy új, több mint száz hellyel rendelkező vitorlás hajókikötőt építettek ki Fonyódon. A szeptember 12-én átadott és a már meglévő két kikötővel együtt így összesen 240 vitorláshely várja a turizmus ezen ágazatának rajongóit a Somogy megyei városra.

A kikötőfejlesztés célja a minőségi vitorlásturizmus feltételeinek megteremtése. A kivitelező a több mint 100 millió forintos beruházásához 43 millió forint európai uniós támogatást kapott az Új Széchenyi Terv Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott pályázatán.

A beruházás ötlete már tíz éve megfogalmazódott, és a sikeres pályázatot követően kezdtek el építkezni, mondta megnyitó beszédében a kivitelező családi vállalkozás egyik tulajdonosa, Mátyás László. A projekt már 2008-ban elkezdődött, azonban az építkezés szakaszosan zajlott, árulta el Hidvégi József polgármester. A kikötőt a szakhatósági engedélyek megléte után lehet majd működtetni, ami a következő szezonra valósul meg. A polgármester az avatáson üdvözölte, hogy bővül a kikötőhelyek száma, hangsúlyozva, hogy a város ideális helyszín a vitorlásturizmushoz is.

Most a beruházás első lépcsőjeként a 146 méteres nagyobbik mólót, a 71 méteres kisebbik mólót, és a 90-90 méteres vendég mólókat adták át, továbbá a szociális blokk és a kikötőmesteri iroda készült el. A kikötő 107 férőhellyel rendelkezik. A most átadott, két mólóval és két vendégmólóval rendelkező kikötő, továbbá a hullámtörő által bezárt vízfelület 1,3 hektár területű, és akár 12 méternél hosszabb hajók elhelyezésére is alkalmas.

Második lépcsőként a földszinten egy uszodai komplexumot és konyhát alakítanak ki, az emeleten étterem és fittness részleg kap helyet, ami úgy lesz kialakítva, hogy konferenciateremként is üzemel majd, a tetőtérben pedig 34 szobás szálloda működtetését tervezik. Harmadik lépcsőként közel 100 apartman ház felépítése várható.

Forrás: Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása