Már szeptember 16-án kora délelőtt szép számban gyülekeztek a falubeliek és a meghívott vendégek a település felújított templomának tövében. A szentmisével egybekötött átadóünnepség nyitányaként Csorba József, a község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben kiemelte, hatalmas lépés a templom megújítása településük életében. A közel 28 millió forintnyi költségből 17 millió forintot a Szent Anna Templomért Alapítvány által benyújtott pályázat révén, a maradék több mint 10 millió forintot adományokból sikerült előteremteni. A munkálatok során újjáépült a támfal, akadálymentesítő rámpát készítettek, javították és festették a külső vakolatot, valamint a torony bádogozása is elkészült. A templom körüli teret az önkormányzat rendeztette és a község összefogásának köszönhetően folyamatosan karbantartják.

Szabó Ervin, a Szent Anna Templomért Alapítvány kuratóriumának tagja tevékenységükről és célkitűzéseikről beszélt. Elmondta, hogy a templom mellett lévő Kemencés konyha kiállítóhely is pályázati forrásból újulhatott meg, amelyet szintén délelőtt adtak át.

Az átadóbeszédek sorát V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár zárta, aki kiemelte a kitartás és az összefogás erejét: követendő példának állította a nicki közösséget, amely nem hagyja, hogy az idő elbontsa templomukat. Az épületet az ünnepi szentmise részeként Veres András megyéspüspök áldotta meg.

Az ünnepi szentmise után az egykori plébánia udvarában, a felújított Kemencés konyha kiállítóhelyet Galántai György adta át. A Sághegy LEADER Egyesület elnöke a közösségi terek megújításának fontosságáról, a pályázati forrásokról, lehetőségekről beszélt. A település már neki is vágott a következő fejlesztésnek: az átadás után V. Németh Zsolt és Galántai György a „Forráskút Teremtésvédelmi Táborozóhely” alapkövét is leleplezte.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, infosarvar.hu

Cikk megosztása