A vidéki életérzéshez tartozik a szabad pálinkafőzés, mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a házi pálinkakészítés engedélyezésének második évfordulóján, szeptember 27-én Pórszombaton. „A nemzet itala mindenkié kell, hogy legyen” – hangsúlyozta az államtitkár. A nagy pálinkaüzemek és a bérfőzdék szintje mellett fontos a házi pálinkakészítés, hiszen ez jelenti a gyökereket, és így is képesek jó minőségű termékeket előállítani, ráadásul változatosság jellemzi termékeiket, ami segített a tájfajtákra irányítani a figyelmet. Ezek fennmaradása és terjesztése elől a kormányzat jogszabály-módosítással gördítette el az akadályokat, és a nem tömegtermeléssel előállított termékek értékké válását, annak a vidékhez kapcsolódó termékkörnek a felértékelését is igyekszik elősegíteni, amely a korábbi leértékelődés után mára ismét reneszánszát éli. Ezt a célt szolgálták a termelői piacokhoz kapcsolódó eddigi és tervezett jogszabályi könnyítések, valamint a hungarikum törvény is, ahol a helyi értékek is megjelenhetnek a nemzeti értékpiramisban, mutatott rá V. Németh Zsolt.
Nem igazolódtak a szabad pálinkafőzéssel kapcsolatos előzetes félelmek, emelte ki Kovács Gyula, az ünnepségnek helyet adó Medes-hegyi Tündérkert tulajdonosa. A házigazda arra is rámutatott, hogy nem csak önmagában a pálinka, hanem a hagyományok megőrzése a fontos. Ezt tűzte ki célul a Tündérkert is, amely Kovács Gyula több évtizedes munkájának köszönhetően számtalan gyümölcs tájfajtát őriz, és amelyhez hasonló már összesen 30 található szerte a Kárpát-medencében.
A köszöntőket követően a számtalan, többek között erdélyi és felvidéki településről érkezett vendég együtt koccinthatott a különféle gyümölcsfajtákból készült párlatokkal, délután pedig pálinkabírálatot tartottak. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta.
Forrás: NAKVI