A szentlászlói csuhémúzeumban immáron 20. alkalommal rendezték meg a nyári hagyományőrző és kézműves tábort. Az egyhetes rendezvényen 32 gyermek és 12 oktató, segítő vett részt. A tábor időtartama alatt a gyerekek megismerkedhettek a hagyományos kismesterségekkel és kézműves tevékenységekkel (pl. szövés, fonás, csuhézás, kosárkötés, fazekasság), valamint ki is próbálhatták azokat. A résztvevők gyűjtőmunkát is végeztek a helyi hagyományok megismerése céljából, majd játékos vetélkedőn adhattak számot a megszerzett kulturális és környezeti értékekkel kapcsolatos ismereteikről. A tábor zárásaként kiállítást rendeztek a gyermekek által készített alkotásokból. A program szervezője a Szentlászlói Iskoláért Alapítvány volt.

Nagydobszán már második alkalommal rendezték meg a Falusi ízek gasztronómiai fesztiválját, amelyen részt vett a település apraja-nagyja. A gasztronómia mellett kiemelt szerepet kapott a rendezvényen az egészséges életmód, az egészségmegőrzés is. Az erre a célra felállított egészségsátorban felmérték az érdeklődők egészségi állapotát, amiről részletes felvilágosítást is nyújtottak számukra. A gyermekek körében a bábelőadás és a sétakocsikázás bizonyult a legnépszerűbbnek, míg az idősebbek figyelmét inkább az operett előadás kötötte le. A fesztivál alatt helyi termelők árusították portékáikat, előállított termékeiket.

A fesztivál és a tábor is a Szinergia Egyesület által kiírt Tematikus rendezvények támogatása célterületen elnyert támogatás segítségével valósult meg.

Forrás: Szinergia Egyesület

Cikk megosztása