Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott vidékfejlesztési program „Vidéki örökség megőrzése” jogcímén nyert a tardosi önkormányzat mintegy 11 millió forintos támogatást a Fekete Lajos Múzeum és a Szlovák Tájház felújítására. Az épületet szeptember 22-én vehették ünnepélyesen birtokba a házat a látogatók.

Az átadáson Árendás Zoltánné, a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetője szlovákul üdvözölte a vendégeket, és megköszönte mindenkinek a segítséget. Csabán Béla, a község polgármestere elmondta: bízik abban, hogy ez a ház megtelik élettel, és az iskola is kihasználja oktatási célokra. Őt Michl József, a térség országgyűlési képviselője, egyben Tata város polgármestere követte, aki beszédében kiemelte, hogy a falu lakói példát mutatnak abban, mivel lehet jobbá, szebbé tenni a települést. A házasság fontosságát is szóba hozta a képviselő, utalva arra a hagyományőrző lakodalomra, amelynek leánykérése a tájházból történt az ünnepélyes megnyitó után.

A beszédek befejeztével a Vörösmárvány Táncegyüttes, a Gerecse Népdalkör, valamint az óvodások az általános iskolások, valamint vendégként a bánhidai népdalkör adták elő kulturális műsorukat. Ezután következett a nap legfontosabb eseménye. Először Csapucha Árpád néprajzkutató, muzeológus beszélt a tájházban található tárgyak eredetéről, a szlovákság múltjáról. Ezt követően Kálmán Attila, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott főgondnoka beszélt Fekete Lajosról, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként, világszerte ismert turkológusként is megmaradt tardosinak, félig szlováknak, félig magyarnak. Szabó Zoltán atya felszentelte az épületet, majd a falu apraja-nagyja birtokba vette a házat, és gyönyörködhetett a megújult múzeumban, az ősök múltjával berendezett tájházban.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása