Hét évvel ezelőtt a belföldi turizmus fellendítése érdekében hívták életre a Főszezon Kiállítást – idézte fel a kezdeteket Galisz Tamás, a rendezvény megálmodója szeptember 26-án Budapesten, a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a programsorozat egyik küldetése, hogy a nyári szezon mellett az év maradék kilenc hónapja alatt is tartalmas, színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket mutassanak fel az érdeklődők számára. Idén több mint száz kiállító lesz jelen, de újdonságképp nem csupán belföldi, hanem külföldi kiállítók is megjelennek kínálatukkal. Lengyelországból LEADER-csoportok érkeznek helyi termékek bemutatójával és jelen lesz Kassa is, amely elnyerte a 2013-as év Európai Kulturális Fővárosa címet. A kiállítók bőséges választékkal állnak a látogatók rendelkezésére, hangulatos szállodákat, kiváló gyógyfürdőket, wellness-programokat ajánlanak figyelmükbe, de lehet szó aktív pihenési lehetőségekről, extrém sportokról, síelésről, vízitúrákról, kulturális és szabadidős programokról itthon és külföldön egyaránt.

A hazai turizmus mellett a szervezők fontos szerepet szánnak a helyi termékek népszerűsítésének is. Galisz Tamás elmondta, a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve szervezték meg a Vidék Mustrát a budapesti Kossuth téren. A termelői piac 2012 júniusa óta egyre népszerűbb, az ország minden területéről érkeznek ide a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára elmondta, 2013 végéig csaknem négymilliárd forint forrás áll a szervezet rendelkezésére, hogy segítse a hasonló típusú kezdeményezések megvalósulását. Az MNVH összefogja és tevékeny, hatékony hálózattá szervezi a vidékfejlesztésben érintett résztvevőket, emellett lehetőséget teremt a jó gyakorlatok bemutatására a fővárosban és más vidéki városokban is. „Erre jó példa a Vidék Mustra is, ahol az MNVH infrastruktúrát, valamint ingyenes megjelenést biztosít a termelőknek, és ugyanezt teszi most a Főszezon kiállításon is 25 magyar és 10 lengyel kiállító számára” – emelte ki Mezőszentgyörgyi Dávid. A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy az MNVH-nál folyamatosan lehet projektötleteket benyújtani hasonló rendezvényekre, jelenleg több mint száz program fut.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása