A 2012. szeptember 15-16-án tartott Kulturális Örökség Napja országos rendezvénysorozat alatt adták át Hidasnémetiben a Helytörténeti Gyűjteményt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község életében mindig fontos helyen állt a múlt értékeinek ápolása, így a települési önkormányzat hosszú ideje tervezte, hogy míg áll a faluban hagyományos paraszti épület és fellelhetőek a régmúlt emlékei, lépéseket tesz a megvalósítás érdekében.

Ennek első állomásaként 2007-ben megvásárolt egy ingatlant, hogy a rajta álló több mint 100 éves parasztház és a csűr felújítása után méltó helye legyen a gyűjteménynek, amely alkalmas a település kultúrájának, hagyományainak megismertetésére, valamint a határőr-, vámhivatal- és vasúttörténeti emlékek bemutatására.

Az ötlet megvalósításához az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott „vidéki örökség megőrzése” kiírásra pályáztak, amelyet az Abaúj LEADER Egyesülethez nyújtottak be, és amellyel több mint 12 millió forintos összeget nyertek.

A támogatás és több mint hárommillió forint önerő segítségével újították fel teljes körűen az épületet, alakítottak ki akadálymentes vizesblokkot és emeltek léckerítést az utcafronton. A kivitelezéssel párhuzamosan megkezdődött egy óriási szervező munka, hiszen a gyűjteményhez szükséges eszközöket, tárgyakat is be kellett szerezni. Ennek érdekében Hidasnémeti és a környező települések lakosait keresték fel, hogy segítsenek, ajánlják fel a tulajdonukban lévő régi emlékeket, tárgyakat a gyűjtemény javára. A munka nagy részét Rozsnyai Margit néprajzkutató végezte el, aki szakmai hozzáértéssel rendszerezte a tárgyakat, kutatott, restaurált, és rendezte be a gyűjteményt.

Az átadóünnepségen Becse Csaba polgármester és Ódor Ferenc országgyűlési képviselő köszöntötte az érdeklődőket. „A gyűjtemény létrejötte a közösség erejét bizonyítja” – mondta a következő felszólaló, Bereczki Ibolya, a szentendrei skanzen főigazgató-helyettese, aki a gyűjtemény kínálatát, hangulatát is bemutatta. Elmondta, hogy a megújult, helyi építészeti hagyományokat felidéző egykori hídvámszedő család portáján áll a közönség. A kiállítás 700 tárgya felidézi a múltat a belépő előtt: a tisztaszobát és annak legszebb bútorait, az ünnepi pillanatokat, amikor előkerül az ünneplő kalap és a legszebb csipkével díszített ruhaneműk. A hátsó szobába bepillantva suszterszerszámok, szövőszék látható, az egykori kamrába sétálva pedig a paraszti kultúra számtalan eszköze, világa, a kenyérsütés folyamata elevenedik meg, amint épp kel a kenyértészta a szakajtóban.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása