Újjáépítették Vértestolna német nemzetiségi stílusú, jórészt megsemmisült kálváriáját. A Komárom-Esztergom megyei község területére még gróf Eszterházy József telepített katolikus németeket 1733-tól. A hitélet mindig fontos volt az itt élőknek, ezért építették fel 1938-ban a stációsort, amely sajnos a háború során megsemmisült, kivéve a kálvária kőfeszületét és falát. A településen élőknek régóta dédelgetett álma volt a szinte teljesen elpusztított stációk helyreállítása.

Ez az álom LEADER pályázati lehetőségnek köszönhetően teljesülhetett be. A Vértestolnai Németek Hagyományőrző Egyesülete 2011 őszén pályázatot nyújtott be a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösséghez. A pályázat sikeres volt, így mintegy 2,5 millió forint támogatást kapott a projekt.

A stációkat hagyományos német nemzetiségi stílusban építették vissza, és a kálvária kőkeresztjét, valamint annak környékét is felújították és rendezték. A stációkra kerámiakereszt, plakett és dombormű került.

A fejlesztés a helyi önkormányzat, a Római Katolikus Plébánia, a vértestolnai és környékbeli civil szervezetek, valamint helyi vállalkozások együttműködésével valósult meg.

A pályázó és együttműködő partnerei a fenntartási időszak során a felújított kálváriához egyházi és világi rendezvényeket szerveznek, és részt vesznek a stációk környékének ápolásában.

Forrás: Vértes-Gerecse Közösség

Cikk megosztása